Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 11 de gener del 2014

9 i 10 de gener: dies grisos i el mar es cobreix d'hidrocarbur

El mar cobert de gasoil. Imatge d'ahir al matí a la Fosca, a la zona de la Piscina.


El temps que ha fet els dos darrers dies ha mitigat en certa mesura els danys causats al medi ambient pel naufragi d'una teranyina a les illes Formigues (vegeu el vídeo).
La inexistència de temporal marítim, ha permès que l'embarcació naufragada no s'hagi estellat contra les roques, un fet que podria haver alliberat el litres de gasoil que encara guarda en els seus dipòsits. A l'espera del seu reflotament en les properes hores, ahir divendres de bon matí es podia observar una fina capa de gasoil procedent del naufragi que havia arribat fins a la costa durant la nit, gràcies a la presència d'una mica de mar de fons de xaloc.
Aquestes taques d'hidrocarbur cobrien una gran extensió del litoral nord de Palamós, amb el dany mediambiental que això comporta.


El mar va canviar el seu color habitual per una capa negre d'hidrocarbur.


En referència a les dades meteorològiques d'ahir divendres 10 de gener a Palamós, la jornada va ser grisa i monòtona, amb el cel cobert de boira alta 8/8 St tot el dia.

Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver ahir divendres al Baix Empordà, aquestes van ser gairebé calcades a tot arreu, amb uns valors que rondaren els 12ºC. Així mateix, les mínimes també van ser força homogènies i sense gelades, amb els 9,6ºC de Palamós com a mínima més alta i els 5,1ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir divendres 10 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 12,7ºC (5,8ºC)., Torroella de Montgrí 12,6ºC (7,7ºC)., la Tallada d'Empordà 12,5ºC (6,8ºC)., Castell d'Aro 12,3ºC (7,3ºC)., Monells 12,2ºC (5,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 10 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,2ºC, mínima 9,6ºC. Vent en calma a primeres hores i al vespre., vent del S i SO al centre del dia, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18 km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa, mar de fons del SE, i maror mar endins (onatge sig. de 0,6 m a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Taca de gasoil ahir al matí a la Fosca.


Cel cobert de boira alta ahir divendres.


Per finalitzar el resum, el passat dijous 9 de gener, a diferència d'ahir divendres, encara es va poder veure alguna ullada de sol a migdia, no obstant, el cel estigué dominat per la nuvolositat 6/8 Ci, St i Sc, amb boirines.

Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van ser força fredes i molt semblants, arribant fins als 12,2ºC de Torroella de Montgrí com a valor més alt. D'altre banda, la mínima més baixa van ser els 2,5ºC de Monells.

Màximes registrades el passat dijous 9 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 12,2ºC (4,0ºC)., la Tallada d'Empordà 11,8ºC (3,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 11,8ºC (3,1ºC)., Castell d'Aro 11,8ºC (3,2ºC)., Monells 11,5ºC (2,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dijous 9 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 11,9ºC, mínima 9,1ºC. Vent en calma al matí i al vespre., vent del S i SO a les hores centrals, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 26 km/h S. Estat de la mar amb marejol arran de costa al matí i maror a la tarda., mar endins hi hagué maror (onatge sig. de 0,82 m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 87%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)