Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 de gener del 2014

27 de gener: tempesta de tarda amb calamarsa

Arribada d'una tempesta a sobre les Gavarres ahir a la tarda amb cortines de precipitació al fons.


L'entrada d'un important embossament d'aire fred amb isotermes de -32ºC a 500hPa associat al pas del sistema frontal que ens va creuar ahir dilluns, juntament amb la presència d'una mica de rebuf, va portar-nos una tarda molt entretinguda al sud del Baix Empordà.
Aquesta combinació d'aire fred en altura i aire humit del mar, va fer crèixer potents cumulunimbus que descarregaren ruixats intensos acompanyats per calamarsa i important aparat elèctric.
Tot i que durant el matí a Palamós ja va caure algun petit ruixat, el plat fort de les precipitacions arribaria a la tarda, en forma de tempesta intensa amb algun gra de calamarsa, amb un total de 14,6 mm recollits.
Talment com si fos la primavera, després del pas d'aquesta tempesta van tornar a formar-se petits nuclis convectius que descarregaven calamarsa de forma intermitent a sobre la nostre vila.

Dades de precipitació caiguda ahir dilluns al Baix Empordà, en alguns casos amb calamarsa barrejada, segons Meteoclimatic i Meteocat:

Palamós 14,6mm., Calonge 14,1 mm., Calonge-Mas Pallí 13,6 mm., Palamós-La Fosca 11,6 mm., Castell d'Aro 11,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 11,0 mm., les Olives 8,8 mm., Palafrugell 3,6mm., la Bisbal d'Empordà 2,4 mm.



Caiguda de grans de calamarsa ahir a la tarda a Romanyà de la Selva.


Mapa de llamps d'ahir dilluns.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver ahir dilluns al Baix Empordà van ser clarament inferiors al dia anterior, amb els 14,4ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més alta. Així mateix, les mínimes van pujar 3ºC en alguns punts de l'interior, amb els 5,2ºC de Castell d'Aro com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dilluns 27 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,4ºC (6,4ºC)., Torroella de Montgrí 14,2ºC (7,1ºC)., la Tallada d'Empordà 14,0ºC (6,6ºC)., Monells 12,9ºC (5,7ºC)., Castell d'Aro 12,0ºC (5,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 27 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,2ºC, mínima 7,3ºC. Estat del cel cobert tot el dia 8/8 amb St, Sc i Cu al matí, amb petit ruixat., tarda amb Sc, Cu i Cb amb ruixats intensos, calamarsa i aparat elèctric. Pluja 14,6 mm. Vent de direcció variable, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h NO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maregassa mar endins (onatge sig. de 3,75 metres a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més imatges de la tempesta d'ahir a la tarda


Cortines de precipitació a sobre les Gavarres ahir a la tarda.


Tempesta d'ahir a la tarda a Sant Feliu de Guíxols. Autor: Jordi Gallego i Caldas. Font: http://www.324.cat/

La platja de la Mar Menuda de Tossa de Mar va quedar emblanquinada degut a la calamarsada, semblava que hagués nevat. Autor: Antoni Baqués i Roviralta. Font: http://www.324.cat/