Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 de desembre del 2013

Diumenge fred i previsió d'anticicló amb alguns núvols

Mapa de temperatura a 950hPa (500 metres) d'ahir diumenge a les 19:00h.


L'entrada d'una massa d'aire fred d'uns 4ºC a 950hPa (500 metres d'altura), va fer que ahir diumenge 8 de desembre el dia fos de ple hivern, amb una màxima de només 11,7ºC a Palamós, malgrat l'ambient assolellat que vam tenir.

Aquest aire fred va viatjar de l'est cap a l'oest, impulsat per una petita situació retrògrada, amb un lleuger flux de vent d'entre gregal i llevant. Cal destacar que aquestes masses d'aire fred que viatgen d'est a oest o de nord-est a sud-oest, si són prou potents, poden acabar amb nevades en cotes baixes com les que hi van haver el mes passat, a més, sempre hem de vigilar la temperatura a 950hPa (500 metres d'alçada) ja que també és molt important alhora de pronosticar aquestes situacions, a part de l'observació habitual que es sol fer al mapa de 850hPa (1.500 metres d'altura).

D'altre banda, en aquesta setmana que comencem i també la pròxima, l'anticicló seguirà dominant la situació, amb temperatures força habituals per l'època. Això es traduirà amb una caiguda dels termòmetres quan es pongui el sol i un ambient agradable als migdies, però sense cap pujada significativa de temperatures.
També s'ha de fer esment a un altre actor que podrà entrar a l'escena meteorològica, ja que la presència de llevant anticiclònic pot fer augmentar els núvols a la costa, especialment durant demà dimarts.

Pel que fa a les temperatures màximes que hi van haver ahir al Baix Empordà, aquestes van oscil·lar entre els 14,3ºC de Castell d'Aro com a valor més elevat i els 11,7ºC de Palamós com a màxima més baixa. Així mateix, degut a l'absència de vent i de núvols, les mínimes van ser fredes, amb els -2,0ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir diumenge 8 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,3ºC (0,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,1ºC (-1,1ºC)., la Tallada d'Empordà 13,9ºC (-1,8ºC)., Monells 12,9ºC (-2,0ºC)., Torroella de Montgrí 12,2ºC (0,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 8 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 11,7ºC, mínima 4,6ºC. Estat del cel asserenat. Vent del NE i E a les hores centrals, a 5/10 km/h de mitjana, amb calma de bon matí i al vespre. Ratxa màxima 21 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa, mar de fons del NE, i maror mar endins (onatge sig. d'1 m a les 10:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1026hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Imatge d'ahir diumenge del satèl·lit Terra de la NASA. Observem el dia assolellat que hi havia a Girona, amb alguns núvols baixos al sud de la Costa Brava. El més destacat de la imatge és l'abundant neu del Pirineu i Prepirineu i la boira densa que es veu cap a la Depressió Central (Osona, Bages, sud del Berguedà i comarques de Ponent).