Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 10 de novembre del 2013

La màxima més alta en 130 anys a Moscou i -52ºC a Sibèria

Mapa de Rússia.


Els darrers dies s'han tornat a registrar rècords de calor a la capital de Rússia. Concretament, el passat dimecres 6 de novembre a les 16:00h, es va registrar una màxima de 16,2ºC a Moscou, una dada que trenca l'anterior rècord de 14,5ºC registrats el dia 11/11/2010. Per tant, és la temperatura més alta mai registrada al novembre en els últims 130 anys.

Aquest període de calor anormal ha estat succeïnt des de fa algunes setmanes, amb temperatures uns 8 o 10 graus més elevades que les mitjanes estacionals., de fet, també hi va haver un registre molt important els últims dies d'octubre.
El passat dimarts 29 octubre es va arribar fins a 14,9°C, això supera en una dècima l'anterior rècord mensual que s'havia donat a l'any 1895.

A part de rècords de calor, l'extens país tampoc es queda curt en fred.
El passat divendres 8 de novembre, els termòmetres van quedar literalment congelats a l'aeroport de Teply Klyuch (Sibèria), indret on s'arribà fins als -51,9ºC de mínima!
Aquest petit aeroport és a prop de la ciutat de Khandiga, al districte de Tompo (nord-est de Iacútia ), limita al nord amb el districte de Verhoyansk i al sud-est amb Oimiakon (població coneguda per tenir el rècord de fred mundial en un indret poblat amb -67,7ºC).

L'any passat, Teply Klyuch no va baixar dels -50°C fins al 22 de desembre, una data molt tardana, ja que és més habitual que això succeixi abans.
L'estació no té un llarg historial, de manera que encara no es pot saber quin és el seu potencial en ple hivern i és molt possible que el termòmetre encara pugui haver arribat més avall.

En altres indrets de Sibèria, com a Verhoyansk, ja s'ha baixat fins als -40,4°C.
Aquestes baixes temperatures s'aniran produïnt cada dia més, perquè en aquesta época de l'any la pèrdua de calor del sòl a Sibèria és molt ràpid. Cal destacar que el passat 13 octubre a Delyankir es baixà fins a -30 graus i el 29 octubre es va caure per sota dels -35ºC.

Uns dies més tard, el 3 de novembre, a Teply Klyuch ja van arribar fins a -40°C.
A Oymyakon i Verhoyansk, les temperatures mínimes mitjanes de novembre, respectivament, són de -39°C i -38°C. Com veieu, normalment hi sol fer una mica de fresca...