Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 de novembre del 2013

En 48 hores plou el mateix que en cinc mesos i encara no ha acabat

La llevantada del dissabte a la tarda amb el cel cobert. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Després d'un llarg període de sequera, finalment, aquest passat cap de setmana ens ha portat les tan necessàries pluges que han servit per regar amb abundància les assedegades terres de les nostres contrades.
Una situació com aquesta no es donava des del passat mes de març i seria molt convenient que es tornés a repetir en properes setmanes, per tal de mitigar una mica aquest any tan sec que hem tingut a la Costa Brava.
Per fer-nos una idea de la manca de pluges dels darrers mesos, hem de dir que els 79mm que hem recollit al centre de Palamós entre el dissabte al vespre i ahir diumenge, és la mateixa quantitat que havia caigut en els últims 5 mesos (de juny a octubre).

Pluja caiguda entre dissabte al vespre i ahir diumenge al Baix Empordà:

Monells 119,8mm., Verges 98mm., la Tallada d'Empordà 92,1mm., la Bisbal d'Empordà II 91,7mm., Torroella de Montgrí 89mm., Palafrugell 87,4mm., les Olives 87,1mm., Calonge 71,4mm., Palamós-La Fosca 54,4mm., Castell d'Aro 49,2mm., Sant Feliu de Guíxols 43,6mm. (dades de meteo.cat i meteoclimatic.com)

Resum del cap de setmana

El passat divendres 15 de novembre, el dia va estar dominat pel sol, encara que l'ambient fou plenament hivernal i ventós, amb alguns Sc i Ac 2/8 a primeres hores del dia.
Aquesta manca de nuvolositat va permetre veure al capvespre una Lluna il·luminada en un 93%. Cal destacar que ahir diumenge era lluna plena, però degut als núvols no es va poder observar en la seva plenitud.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser molt més baixes que el dia anterior, ja que els valors més alts rondaren els 15ºC cap a l'interior de la comarca, és a dir, van baixar entre 5 i 6ºC en comparació amb el dia abans.
Les mínimes, per la seva banda, també van ser molt fredes, amb els 1,0ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades el passat divendres 15 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,6ºC (7,0ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,4ºC (4,8ºC)., Monells 14,7ºC (1,0ºC)., la Tallada d'Empordà 14,6ºC (6,4ºC)., Torroella de Montgrí 13,7ºC (7,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 15 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 13,6ºC, mínima 8,2ºC. Vent de direcció N, a 28/32 km/h de mitjana al matí i a 24/28 nusos de mitjana a la tarda. Ratxa màxima de vent 61 km/h N. Estat de la mar amb maror o forta maror arran de costa i maregassa mar endins (onatge sig. de 3,5 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 70%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com)


Lluna il·luminada en un 93% el divendres a la tarda.


Temporal marítim a poques milles mar endins afectant les illes Formigues. En primer pla l'Agulla de Castell. Fixeu-vos com a darrera l'Illa, a l'horitzó, s'intueix un creuer. Imatge captada el matí del dissabte.


D'altre banda, el passat dissabte 16 de novembre, el dia va estar ennuvolat As, Sc, St i Ns, amb alguna clariana esporàdica. Pel que fa a les precipitacions, aquestes no arribaren fins passades les deu de la nit i ens deixaren 12,0mm a la Fosca o 7,2mm al centre de la vila. Malgrat tot, de bon matí ja s'observà la caiguda d'algun plugim inapreciable.

Així mateix, el temporal marítim previst va evolucionar al llarg del dia. Curiosament, al matí s'observava un fort temporal a poca distància de la costa i a prop de les illes Formigues, en canvi, gràcies a la protecció del relleu costaner i al fet que el vent bufés de provences (NNE), a la mateixa línia costanera només hi havia marejol, amb mar de vent del nord i mar de fons de gregal. Aquesta relativa tranquil·litat es va anar trencant al llarg de la tarda, fins que entrà un marcat onatge de mar de fons de llevant, amb forta maror arran de costa, tal com veiem a la foto que obre aquest post.

Dades de precipitació del dissabte 16 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic:

La Bisbal d'Empordà 31,8mm., Monells 31,3mm., Torroella de Montgrí 24,4mm., la Tallada d'Empordà 21,5mm., les Olives 14,5mm., Verges 11,4mm., Palafrugell 9,6mm., Calonge 7,9mm., Castell d'Aro 3,3mm., Sant Feiu de Guíxols 2,0mm.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes no van tenir grans canvis i es mantingueren en valors d'hivern o de finals de tardor.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una marcada remuntada en els indrets que havien sigut més freds el dia anterior.

Màximes registrades el passat dissabte 16 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 14,8ºC (6,9ºC)., Castell d'Aro 14,7ºC (7,4ºC)., Monells 14,5ºC (6,9ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,4ºC (7,0ºC)., Torroella de Montgrí 14,3ºC (8,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 16 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 13,3ºC, mínima 8,3ºC. Vent de direcció NNE, a 24/28 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 64 km/h NNE. Estat de la mar amb forta maror o maregassa arran de costa a la tarda i maregassa mar endins (onatge sig. de 2,8 metres a les 19:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com)


Recull d'imatges del passat dissabte 16 de novembre


Grans onades alterant l'horitzó el matí de dissabte.


Cel cobert a primeres hores del dia, amb algun plugim i la mar molt tranquil·la arran de costa.


Rajos de sol entre núvols i lleugera mar de fons a la Fosca el dissabte de bon matí.


Mar de fons i rajos de sol entre núvols el matí de dissabte.


Forta maror, amb mar de fons de llevant i cel cobert el dissabte a la tarda.


Forta maror, amb mar de fons de llevant i cel cobert el dissabte a la tarda.


Imatge de radar d'ahir diumenge a les 21:54h. S'observa una tempesta a sobre Palamós i pluges generals i abundants a tot Girona, exceptuant el centre-oest de la Cerdanya.


Per finalitzar el resum del cap de setmana, ahir diumenge 17 de novembre, la pertorbació del Mediterrani ens va portar pluges molt abundants, amb 71,8mm recollits al centre de Palamós.
Ja durant la matinada van anar caient ruixats intensos, intercalats amb pauses. De bon matí ens vam llevar amb el so d'alguns trons i pluja intensa.
Amb el pas de les hores es van obrir algunes tímides clarianes, però això va durar poc, ja que al llarg de la tarda i fins a darreres hores del dia van anar caient pluges estratificades i nous ruixats intercalats, alguns d'ells acompanyats per tempesta.

Dades de precipitació recollida ahir diumenge 17 de novembre al Baix Empordà:

Monells 88,5mm., Verges 86,6mm., la Bisbal d'Empordà II 80,8mm., Palafrugell 77,8mm., les Olives 72,6mm., la Tallada d'Empordà 70,6mm., Torroella de Montgrí 64,6mm., Calonge 63,5mm., Castell d'Aro 45,9mm., Palamós-La Fosca 42,4mm., Sant Feiu de Guíxols 41,6mm. (dades de meteo.cat i meteoclimatic.com)

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, els valors més alts van recuperar-se lleugerament, amb moltes dades de 15ºC.
Les mínimes també van tenir un comportament a l'alça, siguent un parell de graus més altes que el dia anterior.

Màximes registrades ahir diumenge 17 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,0ºC (9,9ºC)., Castell d'Aro 15,0ºC (9,5ºC)., Torroella de Montgrí 14,9ºC (9,9ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,5ºC (9,7ºC)., Monells 14,2ºC (9,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 17 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 15,2ºC, mínima 9,9ºC. Estat del cel cobert St, St, Cu i Ns amb ruixats i tempestes, amb alguna tímida clariana al matí/migdia. Pluja 71,8mm. Vent del N al matí/migdia, a 10/15 km/h de mitjana i vent de direcció NE i E a la tarda/vespre, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56 km/h NE. Estat de la mar amb maror o forta maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 2,3 metres a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 85%. (Dades de meteoclimatic.com)


Mapa de llamps d'ahir diumenge. Veiem com l'activitat tempestuosa va ser molt destacada a sobre Palamós.


Previsió de més llevantada

A falta de comptabilitzar les pluges que han seguit caient aquesta passada matinada, avui dilluns hem d'esperar que la pertorbació mediterrània s'aprofondeixi més i que ens pugui seguir afectant fins dimarts al matí, amb acumulacions d'aigua per avui dilluns que alguns models situen en més de 50mm, amb la qual cosa es preveu que a Palamós es puguin superar amb escreix els 100mm en el total de l'episodi.
A part de les pluges intenses, també tindrem una forta alteració marítima, amb onades que poden arribar fins als 4 o 5 metres al nostre sector costaner.

Us poso tres mapes que descriuen la situació prevista per avui dilluns.


Mapa de superfície amb precipitacions previst per avui a les 13.00h. S'observa una pertorbació mediterrània afectant-nos de ple.


Pluja acumulada fins les set del matí del dimarts. S'observen acumulacions superiors als 50mm.


Mapa d'onatge previst per avui a les set de la tarda. Es preveuen ones d'entre 4 i 5 metres.