Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de novembre del 2013

Dissabte amb espectacle al cel i dades

L'albada espectacular del passat dissabte. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 (minut 47:05).


Després d'un octubre excepcionalment sec i càlid, amb alguns rècords de calor (vegeu la següent nota de premsa), aquest primer cap de setmana del mes de novembre les temperatures han tornat a ser molt agradables al centre de la jornada i la pluja ha mancat altre cop, però el cel ens ha brindat veritables espectacles.

Per començar, el passat dissabte 2 de novembre, dia dels Difunts, es va donar una albada espectacular, gràcies al pas d'una front de núvols alts i mitjans, tal com podeu observar a les fotografies que apareixen.
A part d'aquest espectacle de colors, també s'observà inestabilitat Kelvin-Helmholtz, degut a l'existència de cisallament del vent en altura, i a la presència de dos capes d'aire diferentes, on la capa menys densa estava per sobre de la més densa.

Una altre de les imatges que ens donava algunes pistes sobre les condicions atmosfèriques, foren els nombrosos deixants dels avions o esteles de condensació que es van veure tot el dia, però sobretot al matí, una situació que ens informava de la presència d'humitat a les capes altes de la troposfera, entre els 9.000/12.000 metres d'alçada


Imatge de satèl·lit del passat dissabte on s'observa el cel amb moltes esteles dels avions i abundants núvols alts i mitjans Ci, Cs, As i Ac.


Pel que fa a les temperatures, les màximes van pujar fins als 23ºC als indrets tradicionalment més càlids de l'interior, per contra, les mínimes van ser prou fredes, amb alguns valors d'entre 7 i 8ºC.

Màximes enregistrades el passat dissabte 2 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,1ºC (8,0ºC)., Monells 22,9ºC (7,4ºC)., la Tallada d'Empordà 22,0ºC (7,4ºC)., Castell d'Aro 21,5ºC (10,0ºC)., Torroella de Montgrí 20,1ºC (8,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 2 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,0ºC, mínima 12,1ºC. Estat del cel amb núvols alts i mitjans al matí 7/8 Ci, Cs, As i Ac i cel entereninyat per Ci i Cs la resta del dia 6/8, amb albada i capvespre rogencs. Vent de component E i SE, a 5km/h de mitjana, però amb moltes estones de calma. Ratxa màxima de vent 18km/h E. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,82m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com)


Fotografies del dissabte al matí


Inestabilitat Kelvin-Helmholtz (núvols en forma d'ones a la part superior de la foto).


Albada espectacular.


Albada espectacular amb altocúmuls, altostrats i cirrostrats.


Albada rogenca.


Nombroses esteles i cirrostrats.


Per finalitzar el resum, ahir diumenge 3 de novembre, el matí estigué dominat pel sol, amb algunes traces de Ci i Ac, però el cel es va tapar 6/8 per núvols baixos Sc a partir del migdia i durant tota la tarda.

Així mateix, les temperatures màximes de la nostre comarca van ser un parell de graus més baixes en els indrets més càlids de l'interior, però, curiosament, el termòmetre es va mantenir igual o una mica més alt a la costa.
Les mínimes no van tenir grans canvis.

Màximes enregistrades ahir diumenge 3 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 21,5ºC (9,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 21,3ºC (7,3ºC)., Monells 20,2ºC (7,7ºC)., Torroella de Montgrí 20,2ºC (8,4ºC)., la Tallada d'Empordà 19,6ºC (8,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 3 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 19,7ºC, mínima 12,2ºC. Vent amb predomini del component NE, a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24km/h NE. Estat de la mar amb marejol arran de costa, mar de fons del nord-est, amb forta maror mar endins (onatge sig. de 2,1m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com)