Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 de novembre del 2013

4 i 5 de novembre: poc vent i mar de fons

La sortida de sol rogenca d'ahir dimarts amb mar de fons. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 46:37).


Tot i que el vent de mestral o ponent es va deixar sentir amb força en molts del país durant ahir dimarts 5 de novembre, com sol ser habitual amb aquest tipus de situació, a Palamós el vent va ser gairebé inexistent.
La monotonia meteorològica a la nostre vila tenia el seu contrapunt al Mediterrà, on s'apreciava mar de fons del sud, amb maror arran de costa i forta maror mar endins, amb ones de 2 metres d'alçada davant el cap de Begur.

En un altre ordre de coses, la manca de vent al nostre sector es veu molt clarament observant el comportament del fum de les cremes agrícoles que hi havia a primeres hores del dia, el qual quedava estancat a la superfície terrestre, un fenomen que també es sol veure afavorit per les situacions d'inversió tèrmica en els mesos hivernals.


Fum estancat de bon matí degut a la manca de vent i a la inversió tèrmica.


Així mateix, la famosa dita que diu "Cel rogent, pluja o vent", aquesta vegada ha quedat en un no-res, ja que l'albada rogenca i el capvespre encès que hi va haver ahir no ens han de deixar ni pluja ni vent destacable en les properes hores.
De cares a un futur pròxim, es preveu que el vent fort ens pugui visitar al llarg del divendres a la tarda i sobretot durant la nit/matinada de divendres a dissabte, on la tramuntana podria bufar de moderada a forta, ressecant més, si cap, les nostres contrades.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser bastant càlides per l'època de l'any, amb molts valors d'entre 20 i 21ºC a l'interior.
Les mínimes, per la seva banda, van ser fredes i rondaren els 7 o 8ºC als punts més freds.

Màximes enregistrades ahir dimarts 5 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,0ºC (7,4ºC)., Monells 20,7ºC (6,9ºC)., Torroella de Montgrí 20,3ºC (8,3ºC)., la Tallada d'Empordà 20,3ºC (7,8ºC)., Castell d'Aro 19,6ºC (8,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 5 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,1ºC, mínima 11,3ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb intervals de Cc, Ac i Sc 6/8, amb alguns lenticulars. Vent en calma o vent de direcció variable a 5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26km/h OSO. Estat de la mar amb maror arran de costa (ones de 0,5/1m) i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,9m a les 09:00h davant el cap de Begur), mar de fons del sud. Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com)


El dimarts en fotografies


Albada rogenca d'ahir dimarts.


Cirrocúmuls, estratocúmuls i mar de fons a la sortida de sol.


Fum de cremes agrícoles que no es dissipa degut al vent en calma.


Cirrocumulus i Cirrostratus a sobre Palamós.


Per finalitzar el resum, el passat dilluns 4 de novembre, la setmana començà amb el cel ennuvolat per Altostratus i Stratocumulus 7/8 que deixaren alguna roina esporàdica i amb núvols mammatus matinals.
A part del cel gris, també s'obriren algunes clarianes a primeres hores de la tarda.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser 2ºC més baixes que el dia anterior a l'interior de la comarca degut a la presència del cel ennuvolat, on els valors més alts rondaren els 19ºC.
Les mínimes, per la seva banda, van ser repetitives.

Màximes enregistrades el passat dilluns 4 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,1ºC (7,9ºC)., Castell d'Aro 18,8ºC (8,4ºC)., Monells 18,5ºC (7,0ºC)., Torroella de Montgrí 17,8ºC (8,5ºC)., la Tallada d'Empordà 17,7ºC (7,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 4 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,3ºC, mínima 11,4ºC. Pluja inapreciable. Vent del SO i O al matí i vent del N i NO a la tarda, a 4/8km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27km/h SO. Estat de la mar amb maror arran de costa (ones de 1m) i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,5m a les 12:00h davant el cap de Begur), mar de fons del sud. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1002hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com)