Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Puerto Viejo de Talamanca

Estampa paradisíaca d'una de les nombroses platges de Puerto Viejo de Talamanca.


Puerto Viejo de Talamanca és una petita població situada a la regió del Carib Sud de Costa Rica.
Aquest indret el podem definir com una veritable icona paradisíaca, malgrat la gran dimensió turística que representa, ja que conserva una primera línia de mar completament verge amb platges fantàstiques i quasi desertes, amb un assentament poblacional format per senzilles construccions d'altura modesta que es camuflen entre les palmeres i la vegetació exhuberant que les embolcalla.
La seva localització és a tan sols 49 quilòmetres de la frontera amb el Panamà i és un molt bon enllaç per anar a les famoses Bocas del Toro.

En referència al temps, tot i que ho vaig poder visitar al mes de març, un mes pertanyent a un dels mínims relatius pluviomètrics, al llarg de tot el recorregut entre la zona de Tortuguero i aquesta població va estar plovent de manera insistent, però per sort, quan faltava poc per arribar a la destinació va sortir un sol esplèndid, el qual es va mantenir els pocs dies que m'hi vaig poder quedar.

Durant el mes de març, la regió del Carib Sud té una mitjana de les màximes que arriba als 28ºC i una mitjana de temperatures mínimes de 22ºC.
Tot i trobar-nos dins un mínim pluviomètric, la mitjana pluviomètrica del mes de març és de 193,3mm.


Situació de Puerto Viejo de Talamanca dins de Costa Rica (cercle vermell).


Els trets generals del clima d'aquesta regió són típicament tropicals, amb una pluviometria que arriba als 3.384mm anuals, malgrat que hi plou menys que a la regió del Carib Nord.
La mitjana anual de les màximes és de 27,7ºC i la mitjana anual de les mínimes és de 22,9ºC.
Igual com el Carib Nord, aquesa zona té dos períodes plujosos interromputs per dos mínims relatius.
Els dos mínims pluviomètrics es donen entre els mesos de setembre i octubre, i entre els mesos de febrer i març.
Els dos períodes mes plujosos són entre els mesos de novembre i febrer, i entre els mesos de desembre i gener.
Cal destacar que el període de desembre a gener hi cau el 40% de les precipitacions anuals, amb la qual cosa es desaconsella viatjar-hi en aquelles dates.


Platges gairebé desertes i sense rastre d'edificacions. Totes les platges estan envoltades de frondosa vegetació, així com tota la població.


Un dels carrers principals de Puerto Viejo de Talamanca amb construccions rudimentàries.


La població de Puerto Viejo de Talamanca pertany a la província de Limón i és coneguda simplement com a Puerto Viejo, no obstant, no ens hem de confondre amb una població que es diu igual i que està situada al nord-est de Costa Rica. Això és molt important si es pretén anar-hi des de l'estació d'autobusos de la capital San José, ja que l'autobús que porta a Puerto Viejo de Talamanca i el que porta a Puerto Viejo són idèntics.
En un altre ordre de coses, la població originalment s'anomenava "Old Harbor" fins que el govern central de Costa Rica va canviar aquesta denominació anglesa per la traducció al castellà.


A Puerto Viejo trobarem vàries platges verges.


Una de les característiques principals de les seves platges és la poca profunditat de les aigües pertanyents al mar Carib, juntament amb una mar de fons persistent, amb un marcat onatge que és aprofitat per una nombrosa comunitat surfera.
L'onada que trobem aquí és la més gran i constant de Costa Rica, la qual és coneguda com Salsa Brava.
Cal destacar que en algunes platges, com a la platja Cocles, depenent de la força de les onades, és molt freqüent que s'hi prohibeixi el bany degut als forts corrents, no obstant, sortosament existeixen altres platges on l'onatge és menys fort i s'hi pot gaudir d'un bon bany, com la que podeu veure a les imatges.


La platja Cocles (a la fotografía superior) té una gran comunitat surfera.


Tot i les senzilles construccions, la població gaudeix d'una gran activitat i animació, amb moltes bandes locals de música reggae que entretenen la nit, botigues de surf, supermercats, restaurants, bars i una gran varietat d'opcions d'allotjament. Una forma popular de moure's per descobrir l'indret és l'ús de la bicicleta.
A gairebé cada cantonada trobarem bicicletes disponibles per al lloguer, una opció que cal tenir molt present, ja que tota la zona és completament plana.

A més de la increïble oferta de surf, aquí també hi han diversos parcs naturals, com l'escull coral·lí del Parc Nacional Cahuita, la Reserva Indígena de Talamanca i el Refugi de Fauna Salvatge Gandoca-Manzanillo., així com els manglars i la selva tropical. El ciclisme de muntanya, el caiac i les sortides de pesca són molt asequibles quan es visita la comunitat indígena Bribri, així com el jardí de papallones i l'observació de dofins.


Platja deserta envoltada de bosc tropical.


El sol va ser el protagonista de l'estada.

Continuarà.