Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 5 d’octubre del 2013

Divendres 4 d'octubre: llevantada i tempesta

Llevantada d'ahir a s'Alguer. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Tal com apuntaven les previsions, ahir divendres 4 d'octubre, el plat fort de les pluges i del temporal de llevant va arribar amb puntualitat.
Desprès que el vent de llevant sinòptic provoquès algunes pluges orogràfiques moderades i persistents en punts de muntanya orientats perpendicularment al vent de l'est, amb algunes acumulacions notables rondant els 50/75mm, com els 75mm recollits a la Vajol (població situada a les muntanyes de les Salines-Alberes) i els 48mm recollits a Abella (Ripollès), el pas d'un sistema frontal fred va provocar el típic forçament dinàmic de les dues masses d'aire (una freda i seca i una altre càlida i humida), escombrant la xafogor i la calor acumulada de dies enrera.

El fort ascens convectiu provocat pel pas del sistema frontal fred d'ahir a la tarda, va escombrar tot Catalunya acompanyat per una gran activitat tempestuosa, amb pluges de forta intensitat, amb abundant aparat elèctric i fortes ratxes de vent.
A Palamós, al llarg del vespre ens va creuar una tempesta que deixà 13,6mm amb una intensitat de precipitació molt elevada que arribà a 2,5mm per minut i acompanyada amb calamarsa barrejada. Aquesta forta intensitat de precipitació va produir els típics bassals als indrets més baixos de la vila.

Cal destacar que es van produir 30.000 llamps i llampecs, 4.000 dels quals van caure a terra.


Mapa de llamps d'ahir divendres. Observeu l'espectacle de llamps que hi va haver a tot Catalunya. Fixeu-vos com Palamós no va ser dels llocs més afectats pels llamps.


Imatge de radar d'ahir divendres a les 20:18h, on es veu la línia de tempestes que ens creuà, amb una sobre Palamós.


Cal dir que les pluges acompanyades per tempesta van afectar tot el Baix Empordà, amb algunes acumulacions superiors als 20mm al sud de la comarca, i entre els 10/14mm de forma general, siguent l'episodi de pluges més destacat des de finals d'estiu.

Dades de precipitació recollida ahir divendres al Baix Empordà, segons Meteoclimatic.com:

Calonge-Mas Pallí 22,8mm., Calonge 14,5mm., Palamós-la Fosca 14,0mm., Verges 11,6mm., Sant Feliu de Guíxols 11,0mm., Bellcaire d'Empordà 10,4mm., Palafrugell 6,2mm.


Llevantada a s'Alguer. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 22:40) i al Telenotícies Comarques de TV3.


Un altre els trets més destacats de la pertorbació va ser la forta mar de fons de llevant que hi hagué tot  el dia. Ja de bon matí, moment on vaig fer el recull de fotos que podeu veure, s'apreciava entre forta maror i maregassa arran de costa, amb ones de 2,5m i segons la boia del cap de Begur, mar endins hi havia maregassa, amb un onatge significant de 2,7m a les 13.00h.

Pel que fa les temperatures màximes, aquestes van ser més baixes que el dia anterior.

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 4 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 18,0ºC. Estat del cel ennuvolat per Sc, St, Cu, Ns i Cb, amb alguna roina de matinada, al matí i a la tarda, i fort ruixat amb tempesta al vespre, amb algun gra de calamarsa. Precipitació 13,6mm. Vent amb predomini del component ENE, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39km/h N. Estat de la mar amb forta maror o maregassa (ones de 2/3m) amb mar de fons de l'est. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 90%. (Dades de meteoclimatic.com)


Llevantada d'ahir a la Fosca. Imatge mostrada a El Tiempo de TV1.


Imatge de satèl·lit quan ens creuava el front de tempestes.


Dues fotos més de la llevantada d'ahir divendres