Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 30 d’octubre del 2013

Dimarts 29 d'octubre: núvols i normalització de les temperatures

Cel cobert i virga ahir al matí. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3.


Tal com es preveia des de feia dies, el pas d'un front fred durant la jornada d'ahir dimarts 29 d'octubre, ens va portar un canvi radical de temps, on les boires, humitats i les temperatures estiuenques dels darrers dies van ser canviades per un ambient molt més sec i fresc, propiciat pel vent de tramuntana.

Aquest vent del nord va arribar fins als 91km/h a Portbou, fins als 60km/h a Roses o fins als 52km/h a Castell d'Aro, per posar alguns exemples, en canvi, de pluja ben poca. Com a dades més destacades de precipitació trobem 1,2mm a Palamós-La Fosca, 1,0mm a Castell d'Aro o 0,2mm a Torroella de Montgrí.

El fet més notable de la situació meteorològica d'ahir va ser la forta devallada de les màximes, on molts dels valors van ser més de 10ºC inferiors en comparació amb el dia anterior, especialment a l'interior de la comarca.
Com a dada més important trobem que a Monells el passat dilluns van tenir 30,4ºC de màxima, en canvi, ahir dimarts van assolir 17,3ºC, és a dir, en només 24h la temperatura màxima va ser 13,1ºC més baixa!

Màximes enregistrades ahir dimarts 29 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,2ºC (12,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 17,9ºC (12,4ºC)., Torroella de Montgrí 17,5ºC (11,4ºC)., Monells 17,3ºC (10,8ºC)., Castell d'Aro 17,0ºC (11,9ºC).

Una altre de les característiques del dia va ser el cel ennuvolat que hi hagué, amb nuvolositat estratificada formada per Stratocumulus, Stratus i Altostratus, amb algunes virgues i núvols mammatus al matí.

Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 29 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 17,3ºC, mínima 13,4ºC. Cel cobert tot el dia 8/8 Sc, St i As, amb plugim de matinada, virgues de bon matí i alguna roina de tarda. Pluja 0,8mm (1,2mm a la Fosca). Vent de component NNO, a 10km/h de mitjana al matí., a 15km/h de mitjana a primeres hores de la tarda i a 20/30km/h de mitjana a partir de les 18:00h. Ratxa màxima de vent 52km/h NNO. Estat de la mar amb mar de fons del nord, amb marejol arran de costa, maror a poques milles mar endins i forta maror lluny de la costa (onatge sig. de 2,34m a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com)


Dues fotos més del cel ennuvolat que hi va haver tot el dia


Cel cobert d'Stratocumulus stratiformis opacus amb mamma i virga.


Stratocumulus stratiformis opacus virga. A mar observem marejol, amb mar de fons.


Mapa de vent en superfície previst per avui dimecres a les 14:00h.


Aquest ambient de plena tardor (d'altre banda com hauria de ser habitual), ens seguirà acompanyant fins el cap de setmana.
A Palamós, a diferència d'ahir, avui dimecres el dia serà assolellat, però el cel es veurà enterenyinat per franges de núvols alts, a més, en les immediates hores esperem intervals de núvols mitjans.

La temperatura màxima serà igual o lleugerament més alta que el dia anterior degut a la presència del sol.

D'altre banda, la tramuntana seguirà bufant tot el dia, amb fluctuacions en la seva intensitat, però en general pot bufar a uns 15 nusos de mitjana al nostre sector costaner i a uns 35 nusos mar endins i al nord de l'Alt Empordà. De cares al vespre i a la nit pot bufar a uns 6/10 nusos de mitjana a la nostre zona i a uns 20/25 nusos mar endins.
A mar cal esperar marejol a la línia costanera del nostre sector, amb maror a poca distància de la costa i amb forta maror mar endins.

Atenció! Ja que l'ambient sec i ventós que tenim provoca que avui dimecres es mantingui activat el nivell 2 del Pla Alfa, una situació que implica que està prohibit fer foc en zones forestals i als terrenys situats a menys de 500 metres.