Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 14 d’octubre del 2013

Cap de setmana amb bonança de dia i fred de nit

Posta de sol d'ahir diumenge amb algun núvol baix i mar arrissada.


Aquest darrer cap de setmana hem experimentat una remuntada de les temperatures, especialment durant el dia, amb unes nits i matinades que encara s'han mantingut molt fredes a Palamós, i sobretot lluny de la influència del mar.
Així mateix, per les properes jornades cal dir que es mantindrà aquesta recuperació de les temperatures, amb la qual cosa, s'ha d'esperar que a mitjans de setmana altre vegada es puguin superar els 25ºC en nombroses localitats.
De pluja tampoc n'esperem, i molt hauria de ploure els propers mesos perquè aquest any no acabi siguent un dels anys més secs des que recullo dades.
Un altre dels factors més rellevants dels propers dies serà el vent del sud, el qual podrà bufar moderat i de forma insistent durant algunes jornades, amb especial incidència el dimarts i el divendres, on es podrà arribar als 20 nusos de mitjana.

En referència al temps que va fer ahir diumenge 13 d'octubre, el dia va ser assolellat, però aparegueren intervals de núvols baixos, mitjans i alts Sc, Ac i Ci 3/8. Cal destacar que malgrat que s'esperaven més núvols baixos a sobre nostre, finalment la capa més extensa es va quedar a sobre el mar, a una distància molt curta de la costa.

Pel que fa a les temperatures assolides a la nostre comarca, en algunes localitats de l'interior les màximes es mogueren entre els 20/22ºC, però, en canvi, vam tenir unes mínimes molt fredes que rondaren els 6 o 7ºC.

Màximes enregistrades ahir diumenge 13 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,5ºC (6,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 21,7ºC (7,4ºC)., la Tallada d'Empordà 21,4ºC (6,8ºC)., Torroella de Montgrí 19,8ºC (7,0ºC)., Castell d'Aro 19,6ºC (8,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 13 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,6ºC, mínima 11,1ºC. Vent de component NE, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i marejol mar endins (onatge sig. de 0,47m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com)

Dues fotos més de la posta de sol d'ahir diumenge, amb cirrus, altocúmuls i estratocúmuls






Per finalitzar el resum, el passat dissabte 12 d'octubre, el dia va començar molt fred i amb intervals de núvols baixos Sc 4/8. Al llarg del matí/migdia va quedar un dia esplèndid, però tal i com estava previst, a partir de mitja tarda i al vespre va arribar un tel de núvols prims Ci i Cs 6/8 provinent del sud-oest de la península.
Com podeu veure a les dues darreres imatges, la presència de Cirrostratus va crear el fenomen òptic conegut com a fals sol o parheli.
Acompanyant aquests núvols prims, a sobre el mar s'observaren alguns Cumulus mediocris i Cumulus congestus al vespre.

Pel que fa a les temperatures de la nostre comarca, les màximes van recuperar-se notablement respecte el dia anterior, ja que els valors més elevats van pujar fins als 20ºC a l'interior de la mateixa, en comparació amb les màximes per sota dels 14ºC que hi havien el divendres.
Les protagonistes, però, van ser les mínimes, amb valors de ple hivern que baixaren fins a 5,8ºC en alguna localitat. A Palamós la mínima també va ser hivernal, amb només 8,2ºC.

Màximes enregistrades el passat dissabte 12 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,4ºC (6,7ºC)., la Tallada d'Empordà 20,0ºC (6,9ºC)., Monells 19,8ºC (5,8ºC)., Torroella de Montgrí 19,5ºC (7,0ºC)., Castell d'Aro 18,9ºC (5,8ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 12 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,3ºC, mínima 8,2ºC. Vent de component SO, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39km/h SO. Estat de la mar (arran de costa) amb marejol al matí i maror a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7m a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com)


Núvols Cirrus i Cirrostratus amb parheli el dissabte a la tarda


Parheli o fals sol a la dreta de la imatge.


Parheli o fals sol a la dreta de la imatge en forma de punt acolorit.