Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de setembre del 2013

Nevada històrica al Brasil

Paisatge nevat al Brasil.


Encara que el Brasil nomalment s'associa amb sol i palmeres, no és menys cert que l'enorme extensió del país fa que el sud del mateix a vegades es vegi afectat per alguna nevada, generalment per sobre dels 500 metres.
La nevada que caigué al sud del Brasil a principis de la setmana passada ja es pot considerar com la més forta dels darrers 20 anys, superant la caiguda el mes de juliol de l'any 1994.
La responsable d'aquesta nevada històrica ha estat l'entrada d'una potent massa d'aire polar provinent d'Argentina i el front fred associat a ella.

Fins a mitjans dels anys 90 era mot freqüent que caiguessin nevades semblants a les caigudes darrerament, però des de llavors aquestes s'han anat fent més escasses. A la dècada del 2000 van caure diverses nevades els anys 1999, 2000, 2004, 2006, 2007, 2008 i 2010, però en cap cas amb la quantitat caiguda entre el dilluns i dimarts de la passada setmana.
A moltes àrees cal recular fins al 1994 per trobar nevades similars i, per primera vegada des d'aquest any, la neu ha obligat a tancar alguns trams de carretera.

La zona més afectada va ser el nord de Porto Alegre, a l'estat de Rio Grande do Sul, el més meridional del Brasil. Dins d'aquesta àrea les regions més afectades per les nevades han sigut Serra Gaucha i Hortênsias, però també més al nord, Alto Uruguai, Aparados da Serra, Planalt Médio, i ciutats com Bento Gonçalves, Gramado i Caxias do Sul, i al nord i a l'est trobem Vacaria, Bom Jesus, Arvorezinha i Cambará do Sul. Totes aquestes ciutats han tingut acumulacions de neu de 5 a 10 cm, la més gran quantitat des de juliol del 1994. La neu també ha arribat a l'estat meridional de Santa Catarina, São Joaquim i Bom Jardim da Serra.

Malgrat tot, no ha nevat a Porto Alegre, on durant uns dies hi havia unes màximes de menys de 10°C.
Per si no n'hi hagués prou amb la neu, la zona de Porto Alegre, Campo Bon, Novo Hamburgo i Taquara, han tingut les pitjors inundacions des de l'any 1965.