Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 14 de setembre del 2013

L'escalfament global nocturn limita la captació de CO2 de la flora boreal

Al vespre, quan la fotosíntesi s'atura, la respiració de la vegetació continua. El major escalfament nocturn que diürn del nostre planeta afecta especialment aquest procés, amb efectes que impacten significativament sobre el balanç de carboni global. Foto: José Luis Ordóñez.

L'augment de temperatura que està experimentant el planeta s'ha repartit de forma desigual al llarg de l'últim segle. En concret, les temperatures mínimes, registrades durant la nit, han crescut 1,4 vegades més que les temperatures màximes experimentades durant el dia. Aquest fenomen ha provocat l'alteració dels fluxos de carboni i del creixement vegetal a l'hemisferi nord, segons revela una investigació internacional en què ha participat el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i que s'ha publicat a la revista Nature.

Aquesta conclusió es desprèn de l'anàlisi de les dades recopilades al llarg de 28 anys, referents a la quantitat, qualitat i desenvolupament de la vegetació, així com dels mapes d'intercanvi de CO2 i de les seves mesures fetes in situ a l'atmosfera d'Alaska i Hawaii (tots dos indrets dels Estats Units).

A les regions boreals fredes d'alta muntanya i a les humides temperades, l'augment generalitzat de les temperatures diürnes (màximes) estimula la fixació de CO2 durant les hores de sol, però el major augment de les temperatures nocturnes (mínimes) estimula encara més la respiració, limitant així la captura de CO2. A més, a les regions temperades i àrides s'ha comprovat l'efecte contrari, afegint una asimetria a aquest flux, que està directament relacionat amb el creixement vegetal .

L'investigador del CREAF i del CSIC Josep Peñuelas, únic espanyol present a la investigació, assenyala: "Per poder fer previsions fiables i treure conclusions sobre el funcionament dels ecosistemes terrestres i la seva capacitat d'absorció de CO2 hem d'incloure fenòmens essencials com aquest en els nostres models" .

Els efectes sobre l'augment de les temperatures màximes en ambdós ecosistemes ja eren coneguts. No obstant, segons Peñuelas, "aquest estudi posa de relleu que l'augment de les temperatures nocturnes també s'ha de tenir en compte".

Font: http://www.naciodigital.cat/ecodiari