Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 10 de setembre del 2013

La setmana comença amb núvols i previsió de nous ruixats

Cel cobert per núvols baixos ahir dilluns al matí, amb una mica de mar de fons. Imatge mostrada al portal 324.cat (foto nº8).


Si la setmana passada va començar amb núvols alts, aquesta ha començat amb el cel carregat de núvols baixos del gènere Stratocumulus, els quals es solen formar gràcies a la presència de febles corrents convectius a prop de la costa, desprès del pas d'un sistema frontal i l'entrada d'aire fresc que deixa al seu darrera.

Encara que el matí estigué dominat per aquests núvols, amb alguna clariana esporàdica, finalment va quedar una tarda assolellada, però amb franges de núvols cirrus 4/8 que deixaren un capvespre lleugerament rogenc, juntament amb algunes restes d'estratocúmuls 2/8.

Pel que fa a les temperatures, les màximes es van tornar a quedar lluny dels 30ºC que hi havien la setmana passada, ja que aquestes rondaren es 24/25ºC.
Com a fet més destacable trobem que a Palamós vam tenir una nit força fresca, amb una mínima de 16,6ºC

Màximes enregistrades ahir dilluns 9 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,0ºC (14,3ºC)., Monells 23,9ºC (13,5ºC)., la Tallada d'Empordà 23,7ºC (14,0ºC)., Torroella de Montgrí 23,7ºC (15,1ºC)., Castell d'Aro 22,8ºC (14,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 9 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 22,6ºC, mínima 16,6ºC. Vent de component NNO de matinada, a 2km/h de mitjana i moments de calma., vent del NE al matí, a 5/10km/h de mitjana., vent de component S a la tarda, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, mar de fons de gregal. Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com)

Mapa de precipitació acumulada en tres hores previst per avui dimarts a les 20:00h. Tornen els ruixats.


Tot i la pausa en les precipitacions que hi va haver ahir dilluns, avui dimarts sant tornem-hi.
Es preveu que tinguem l'entrada d'una nova glopada d'aire fred, amb isotermes de -14ºC a 500hPa i la presència d'una zona de convergència de vents a prop de la supefície, amb un rebuf molt marcat degut al vent del nord-oest que hi haurà pel damunt del cap de Cervera i al vent del sud i sud-est que bufarà en contraposició a la costa.
Aquesta situació facilitarà el creixement de potents nuvolades a partir del migdia cap a l'interior i prelitoral gironí, en forma de tempesta, i en alguns casos amb calamarsa o pedra.
Les tempestes i ruixats viatjaran cap a la costa amb el pas de les hores, empeses pel fort vent de ponent que bufarà en altura.

Aquestes nuvolades poden arribar a Palamós a la tarda/vespre i no es descarta que puguin descarregar amb moments de forta intensitat, no obstant, en principi l'aigua acumulada rondaria els 10mm. La pluja també podria fer acte de presència durant la nit de dimarts a dimecres

Pel que fa al vent, al llarg de les properes hores es preveu que hi hagi vent en calma o molt fluix amb component sud i est. A la tarda/vespre el vent del sud o sud-est es pot reforçar fins als 8/10 nusos. A la nit entrarà vent de tramuntana a 10 nusos, però amb el pas de les hores i al llarg de la matinada i primeres hores del dimecres, el vent del nord podrà pujar d'intensitat fins a 15/20 nusos., mar endins i per sobre del cap de Begur podrà bufar a 25/30 nusos de mitjana, amb ratxes superiors.