Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 de setembre del 2013

Inici de setmana amb sol, però pot acabar amb pluja

L'albada d'ahir dimarts amb cel serè. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3, al Telenotícies Comarques de TV3 i al portal 324.cat (foto nº 2).


La primera setmana de setembre ha començat amb molta tranquil·litat meteorològica, tal com podem observar a la imatge superior corresponent a l'albada d'ahir dimarts.
Així mateix, malgrat el cel serè d'aquest dimarts, el matí del dilluns estigué dominat per núvols alts que ens arribaren des del nord traslladats pel vent que bufava en altura. Aquest núvols prims del dilluns cobriren el cel fins a migdia, amb només una mica de resol i alguna tímida clariana.

En un altre ordre de coses, sembla que el cel asserenat d'ahir dimarts serà més díficil que es presenti els pròxims dies, ja que veurem com aniran augmentant els núvols baixos cada dia que passi, degut a la presència de vent amb procedència marítima generat per l'anticicló instal·lat al nord i est d'Europa.
Tot i aquests núvols, el sol encara seguirà sent el protagonista almenys fins divendres, un protagonisme que es perdrà de cares al cap de setmana, perqué entre dissabte (amb mapes d'avui) i sobretot el diumenge, ens podria creuar un sistema frontal que deixi oberta les portes a la caiguda d'alguns ruixats a qualsevol punt de Girona.
Com que es preveu que ens pugui quedar estancat un embossament d'aire fred en altura, durant ben bé tres o quatre dies, aniran caient ruixats també a principis de la setmana pròxima, amb acumulacions que al final de l'episodi poden ser les més destacades dels darrers mesos, a falta del que diguin les properes actualitzacions dels models numèrics, situació que anirem perfilant en pròximes prediccions.


Mapa de superfície amb fronts previst per dissabte vinent a les 14:00h. Veiem com ve un sistema frontal.


Pel que fa a la situació meteorològica d'ahir dimarts 3 de setembre, el cel es presentà serè durant tot el dia, amb vent de provences fins al matí i una marcada mar de fons amb onatge proper al mig metre d'altura.
També cal destacar les mínimes que s'enregistraren a l'interior de la comarca, amb valors termomètrics tardorencs, ja que aquests baixaren fins als 10/11ºC en alguns punts., així mateix, l'amplitud tèrmica també fou molt important., per exemple, a Monells la diferència entre la temperatura màxima i la mínima fou de 19,1ºC.

Màximes enregistrades ahir dimarts 3 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,5ºC (10,4ºC)., la Tallada d'Empordà 29,1ºC (10,8ºC)., la Bisbal d'Empordà 29,0ºC (11,8ºC)., Castell d'Aro 28,4ºC (14,3ºC)., Torroella de Montgrí 27,0ºC (12,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 3 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 26,7ºC, mínima 19,3ºC. Vent de component NNE de matinada i al matí, a 10/12km/h de mitjana., vent del NE al migdia i a la tarda, a 10/15km/h de mitjana., vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 32km/h NNE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del nord-est. Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 33%. (Dades de meteoclimatic.com)

Per acabar, el més destacable del passat dilluns 2 de setembre, va ser l'abundant nuvolositat de tipus alt que hi hagué al matí 7/8, amb Ci, Cs, deixants dels avions i algun núvol mitgenc anecdòtic Ac. A la tarda quedà un cel dominat pel sol, amb alguna traça de Ci.

Màximes enregistrades el passat dilluns 2 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,2ºC (13,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,1ºC (14,5ºC)., la Tallada d'Empordà 29,8ºC (13,9ºC)., Torroella de Montgrí 28,6ºC (14,6ºC)., Castell d'Aro 27,4ºC (16,0ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diluns 2 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 28,1ºC, mínima 21,8ºC. Vent de component NNO de matinada, a 10km/h de mitjana., vent del NE al matí, a 10/15km/h de mitjana., vent de direcció variable a 2/5km/h de mitjana a la tarda i al vespre. Ratxa màxima de vent 34km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 62%, mínima 25%. (Dades de meteoclimatic.com)