Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 27 de setembre del 2013

Dijous 26 de setembre: temps d'estiu

Mapa de temperatura i geopotencial a 850hPa d'ahir al vespre. S'aprecia una important bombolla d'aire càlid a sobre nostre, amb isoterrmes de 19ºC a 1500m.


Si en les darrers jornades ja havia fet molta calor, ahir dijous els termòmetres encara es van enfilar més i es van donar moltes màximes que van superar els 30ºC, donant la sensació de trobar-nos a ple estiu.

La important advecció d'aire càlid que ens afecta, ha arribat fins a la península com a conseqüència de la important borrasca que hi ha anclada a sobre l'Atlàntic, a l'oest de Portugal. Com sempre, cal recordar que aquests tipus de situacions caracteritzades per la presència d'una pertorbació a l'oest de la península, solen generar una important entrada d'aire càlid a la seva part davantera, una part davantera que, precisament, coincideix amb el nostre territori.
Aquesta massa d'aire càlid la podeu veure clarament al mapa de temperatures a 850hPa que obre aquest article, on hi destaquen isotermes de 19ºC a sobre Catalunya i de 22ºC al centre de la península.
Fixeu-vos com a Portugal la temperatura és més baixa al trobar-se més a prop de la borrasca.

Com a resultat d'aquest aire càlid, a l'ambient assolellat i al vent del sud, no només hi van haver temperatures molt altes al prelitoral i interior de Girona, cap al Pirineu també hi hagueren unes màximes molt destacables, com són els 27,9ºC de Das (Cerdanya), els 19,1ºC de Núria (Ripollès) o els 18,0ºC de Malniu (Cerdanya).

Màximes enregistrades ahir dijous 26 de setembre al prelitoral i interior de Girona:

Santa Coloma de Farners 30,5ºC., Anglès 30,5ºC., Fornells de la Selva 30,5ºC., Girona 30,1ºC., Banyoles 29,8ºC., Ventalló 28,9ºC., la Vall d'en Bas 28,7ºC, Olot 28,3ºC.

Les previsions ens indiquen, que tal com ja us havia avançat, el cap de setmana ens portarà una normalització dels termòmetres, especialment a l'interior i al Pirineu, degut al pas d'un front al llarg de la nit de dissabte a diumenge, amb algun ruixat dispers.


Gent a la platja ahir al migdia a cala Rovira (Platja d'Aro), amb marejol. Font: càmeres de TV3.


Pel que fa a la situació meteorològica d'ahir dijous 26 de setembre a Palamós, tot i que el termòmetre no va arribar als extrems d'altres indrets, l'elevada humitat i la temperatura es van aliar per donar-nos molta estuba durant tota la jornada.
Al cel van aparèixer nombrosos bancs de boira alta o núvols baixos a primerers hores del dia 6/8, però amb un domini del sol, especialment a partir del migdia.
Al llarg de la tarda el sol es va intercalar amb alguns Ci, St i Sc decoratius 4/8.

A la nostre comarca les temperatures màximes també van superar els 30ºC a l'interior de la mateixa.
Així mateix, les mínimes van ser similars al dia anterior, però a Palamós la mínima va ser més alta, amb 19,3ºC

Màximes enregistrades ahir dijous 26 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 30,6ºC (13,4ºC)., Monells 30,5ºC (14,1ºC)., la Tallada d'Empordà 29,1ºC (13,8ºC)., Torroella de Montgrí 28,1ºC (13,7ºC)., Castell d'Aro 25,6ºC (16,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 26 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 24,4ºC, mínima 19,3ºC. Vent amb predomini del component SO i S, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35km/h S. Estat de la mar amb marejol o maror (ones de 0,5m). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com)