Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 d’agost del 2013

Les pitjors inundacions dels darrers 120 anys a Rússia

La regió d'Amur presa per les inundacions. Imatge del 21/08/2013.


Després de la sequera i les temperatures inusualment elevades esdevingudes darrerament a Sibèria, l'extrem oriental de Rússia ha patit les inundacions més importants dels darrers 120 anys, juntament amb el nord-est de la Xina.
Les regions d'Amur i Khabarovsk han sigut les zones més afectades, amb acumulacions de pluja superiors als 300mm els primers dotze dies del mes d'agost.
Els meteoròlegs han descrit l'esdeveniment com la inundació de major escala en la història de Rússia.
Les inundacions van obligar a desallotjar 15.000 persones de les seves cases, van inundar vastes extensions de terres de cultiu i nombroses carreteres.
El nivell del riu Amur va arribar als sis metres, tot inundant els poblets de la regió homònima, situada a 8.000 quilòmetres a l'est de Moscou, prop de la frontera amb la Xina.

A la ciutat de Khabarovsk, el riu Amur va arribar a una alçada rècord de 6,96 metres el passat 21 d'agost, segons informes de premsa. Si l'alçada del riu arriba als 7,80 metres, els funcionaris de Khabarovsk començaran les evacuacions massives a la ciutat, que compta amb 575.000 habitants.

La imatge que obre aquest article va ser presa per un satèl·lit el passat 21 d'agost, un dia que presentava el cel asserenat.
El satèl·lit Terra de la NASA ens mostra una imatge en fals color realitzada a partir de la llum d'ona curta infraroja. En aquest tipus d'imatge, l'aigua apareix de color blau fosc o negre. L'aigua carregada de sediments o el sòl enfangat són de color blau pàl·lid. Els pocs núvols són de color turquesa, la coberta vegetal és de color verd i el sòl nu és d'un color rosat.

En canvi, la següent imatge presa el 21 d'agost del 2008, mostra el mateix indret en un estiu més normal. Observeu el fort contrast entre una imatge i l'altre, on destaquen les grans inundacions situades al llarg dels rius Amur i Ussuri. Les inundacions generalitzades també influeixen sobre molts dels afluents dels dos rius.


Regió d'Amur en un estiu normal. Foto del 21/08/2008.


Les imatges de la televisió russa parlen per si soles, amb gent remant entre les cases submergides i vehicles militars abocant sorra per fer front a la inundació.

L'aigua ha inundat grans extensions amb 400.000 hectàrees de terres de cultiu submergides, causant un dany potencial de més de 60 milions de dòlars. Sortosament i gràcies a les evacuacions, per ara no hi han víctimes mortals.

Les inundacions, causades per un mes d'intenses pluges, no s'espera que comencin a retrocedir fins a principis de setembre, segons el cap del Servei de Monitorització Hidrometeorològic de Rússia (paraules recollides per l'agència de notícies RIA Novosti).

Segons el cap del departament de defensa civil del Ministeri d'Emergències, Serguei Didenko "no creiem que els nivells d'aigua augmentin dràsticament, tot i que pujaran de manera constant entre 20 i 30 centímetres per dia. Es seguiran inundant cases, amb la qual cosa l'evacuació de persones cap als centres d'evacuació temporals continua".

Recordem que el 2012 les inundacions van matar a 171 persones i van danyar més de 4.000 llars a la regió muntanyosa del Caucas, al sud de Rússia.