Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 20 d’agost del 2013

La sequera dels darrers mesos agreuja el perill d'incendi

Sotabosc atapeït amb el matollar i herbassar secs (estepes, argelagues, gramínies, etc). Imatge captada el passat diumenge a les Gavarres.


Actualment el perill d'incendi és alt a la nostre comarca i en altres indrets del país., cal tenir en compte que a la manca de pluges dels darrers mesos, en les últimes hores a Palamós s'hi ha sumat el vent de tramuntana, el qual ha arribat als 63km/h i ha fet baixar el grau d'humitat fins al 30% en alguns moments.

Cal destacar que tal i com podem apreciar a la imatge superior, el sotabosc es troba molt sec, desprès que hagués crescut molt durant la passada primavera.
Aquest creixement primaveral de l'estrat herbaci i arbustiu va venir propiciat més per un gran nombre de dies amb pluja, ennuvolats o amb temperatures fresques, que no pas per haver caigut grans quantitats de pluja.

Repassant les dades de precipitació dels darrers mesos (a falta d'acabar el mes d'agost), veiem com només han caigut 21 litres a Palamós, repartits de la següent manera:
juny 12 litres (mitjana climàtica 38,6mm)., juliol 6'6mm (mitjana climàtica 20,7mm)., agost 2,4mm (mitjana climàtica 43,8mm).

A tot això també hi podem afegir els litres caiguts el mes de maig, amb només 37,2mm, quan la mitjana es troba situada en 51,7mm.


Mapa del perill d'incendi previst per aquest dimecres.


Davant d'aquesta situació de falta de pluges, un sotabosc que ha crescut molt i està sec, juntament amb les altes temperatures i el vent que pugui bufar, fan que el perill d'incendi sigui alt a tot el Baix Empordà, per tant, com sempre cal recordar el següent:

No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant, ni per la finestra del cotxe.
No enceneu focs artificials ni llanceu coets en zones de perill, ni que sigui a cap ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc.
Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.

Si viviu en una casa aïllada o urbanització, mantingueu una franja lliure de vegetació i de residus del bosc de com a mínim 2 metres al voltant de la façana i de 10 metres al voltant de la parcel·la.
Vigileu que hi hagi 3 metres de distància entre els arbres del jardí.
Netegeu la teulada de fulles seques, branques i altra matèria orgànica.
Allunyeu de la casa les reserves de llenya.
Compte amb la xemeneia! Cal protegir-la per evitar que entrin a la casa espurnes o brases.
Tingueu una mànega de reg flexible i prou llarga per envoltar la casa.
Emmagatzemeu els combustibles (bombones de butà, contenidors de gasoil, etc.) en recintes ventilats i protegits.
Disposeu d'extintors polivalents abc per a diferents classes de foc, sobretot a la cuina, les golfes i el garatge.
Eviteu les tanques de bruc sec: són molt inflamables.
Prioritzeu la vegetació que es manté verda i els arbres amb fusta d'alta densitat (boix, heura, alzina, roure, olivera).
Eviteu utilitzar materials sintètics per construir els tancaments exteriors (policarbonats, metacrilats, PVC, etc.).
Podeu utilitzar barbacoes, però només si són d'obra, amb mataguspires i envoltades per una franja de terreny sense vegetació.
Està prohibit fer cap mena de foc del 15 de març al 15 d'octubre. Si heu de cremar restes vegetals o fer cap altra activitat amb foc, podeu demanar una autorització al Departament de Medi Ambient i Habitatge a través del vostre Ajuntament.