Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 13 d’agost del 2013

Dilluns amb sol i núvols de canvi de temps

Cirrus uncinus vistos ahir dilluns des del port.


L'arribada d'un embossament d'aire fred a uns 5500 metres d'altura, ahir dilluns va propiciar que hi hagués una lleugera inestabilitat, la qual es veia anunciada gràcies als diferents tipus de núvols que van aparèixer.

Aquests núvols anunciadors d'un canvi de temps eren formats majoritàriament per Cirrus uncinus, Altocumulus floccus i Altocumulus castellanus que evolucionaven cap a Cumulus mediocris.
Tots aquests gèneres i espècies nuvoloses les podeu veure al recull de fotos que vaig fer entre el migdia i la tarda.

Malgrat que l'embossament d'aire fred i el front que porta associat ens deixarà algunes tempestes localment intenses cap a l'interior de la demarcació entre avui a la tarda i dimecres, a Palamós es preveu que les precipitacions (si és que arriben) només ens deixin quatre gotes avui al vespre.

Una altre de les conseqüències d'aquest petit canvi de temps serà una lleugera baixada dels termòmetres, sobretot a les pròximes matinades, i una nova entrada del vent de tramuntana, el qual a Palamós podrà bufar a uns 10 nusos de mitjana durant les primeres hores del dimecres. Mar endins i al nord de l'Alt Empordà podrà bufar a 20 nusos.


Mapa de vent en superfície previst per dimecres a les vuit del matí.


Màximes enregistrades ahir dilluns 12 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,8ºC (15,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 32,2ºC (16,0ºC)., la Tallada d'Empordà 29,5ºC (16,2ºC)., Torroella de Montgrí 29,3ºC (16,5ºC)., Castell d'Aro 29,3ºC (17,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 12 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 26,7ºC, mínima 20,5ºC. Estat del cel asserenat al matí, amb arribada de Ci i Ac a partir del migdia (5/8), amb alguna virga al vespre. Vent amb predomini del component E al matí, a 5/10km/h de mitjana, i vent de component SO a 10/15km/h de mitjana a la tarda. Ratxa màxima de vent 29km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com)


Fotografies d'ahir dilluns 12 d'agost


Altocumulus floccus.


Creuer al port.


Altocumulus castellanus amb els típics núvols en forma de merlets.


Altocumulus castellanus d'ahir a la tarda a sobre les Gavarres.