Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 1 d’agost del 2013

Retalls d'història: dibuixos per espantar les bruixes

Dibuixos per espantar les bruixes i els mals esperits en un mas de Romanyà de la Selva.

Antigament, quan les desgràcies, les pors i tot el que resultava incomprensible era culpa de les bruixes i els mals esperits, era freqüent que es dibuixessin tota una sèrie de curiosos símbols a les teules i a les rajoles dels ràfecs de nombroses construccions, sobretot en masos, esglesies i algunes cases de poble, per tal de protegir l'edifici i el seu contingut d'aquestes influències malèfiques.

Tot i que aquests dibuixos es van fer entre els segles XVI i XIX, encara en podem veure alguns escampats pels pobles i masos de les Gavarres.
Si es volia que un mas quedés ben protegit, cada dibuix havia de ser diferent.

Segons conta la tradició popular que ha anat passant de pares a fills, les bruixes tenien especial predilecció pels cellers, els estables i, sobretot, els teulats, indret on solien moure les teules per fer fressa i molestar els inquilins, els quals no podien dormir en tota la nit.
Aquestes nits sorolloses eren especialment intenses en dies de pluja, de neu o de forta tramuntana...

Altres mesures per guardar la casa contra l'entrada de les bruixes era pintar de color blau cel tot el voltant de les finestres i les portes d'entrada.

Recull de dibuixos contra les bruixes. Fixeu-vos que no n'hi han dos d'iguals. Per desgràcia, n'hi ha alguns quasi esborrats del tot.