Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 de juliol del 2013

Setmana típica d'estiu amb mínimes tropicals

Mapa de diagrames per conjunts coneguts popularment com "ensembles".


El temps dominat pel sol i la calor que hem tingut els darrers dies, sembla que té corda per estona, i les mínimes tropicals com els 20,7ºC que s'enregistraren ahir dilluns a Palamós, poden ser la tònica dominant als centres urbans de la costa.

Com veiem a la imatge superior, la temperatura a 850hPa, segons els diferents escenaris, quedarà estancada al voltant dels 15/20ºC al llarg de tota la setmana, i amb tendència a pujar una mica més de cares al proper cap de setmana i principis de la pròxima.
Amb aquesta situació cal esperar que la forta calor ens acompanyi set dies més com a mínim, no obstant, com és normal en aquesta época de l'any, les altes temperatures faran acte de presència amb major o menor intensitat al llarg dels propers mesos.

Les altes temperatures, la xafogor i el sol a la major part del país, durant els propers dies tindran el contrapunt de les típiques tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu i, fins i tot, en alguns punts de l'oest del Principat o els Ports.

A Palamós, la monotonia de l'ambient de ple estiu també tindrà el lleuger refrescament de la recorrent marinada de tarda, en forma de vent de garbí, el qual es preveu que pugui bufar fluixet amb algun cop moderat com a màxim, al llarg dels propers dies.

Pel que fa a les dades d'ahir dilluns 8 de juliol, les altes temperatures i el sol ens deixaren màximes clarament per sobre els 30ºC a l'interior de la comarca.
A Palamós el cel es presentà asserenat, però al vespre arribaren les encluses de les tempestes pirinenques en forma de quatre núvols alts i mitjans.

Màximes enregistrades ahir dilluns 8 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,8ºC (15,2ºC)., la Bisbal d'Empordà 31,7ºC (16,2ºC)., la Tallada d'Empordà 30,4ºC (16,6ºC)., Torroella de Montgrí 28,6ºC (17,0ºC)., Castell d'Aro 28,5ºC (17,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 8 de juliol del 2013 a Palamós., temperatura màxima 27,6ºC, mínima 20,7ºC. Vent amb predomini del component E, a 10km/h de mitjana fins a mitja tarda, i vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 27km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada o una mica de marejol, sobretot a les hores centrals. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com)