Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 28 de juliol del 2013

Divendres 26 de juliol amb sol, calor i boira de mar

Boira d'advecció vista el passat divendres al migdia al davant de l'Agulla de Castell. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i a el Tiempo de TVE.


El passat divendres 26 de juliol, el dia va venir marcat per una forta sensació de xafagor que arribà als 37ºC a les hores centrals.
Tot i l'ambient assolellat, al migdia ens van creuar algunes franges de núvols mitjans del gènere Altocumulus, juntament amb alguns núvols baixos del gènere Stratus.
L'estrella de la jornada va ser l'arribada d'algun banc de boira d'advecció, degut a l'entrada de la important massa d'aire càlid que ens afecta, en contrast amb l'aigua relativament fresca del mar.

Aquests bancs de boira eren molt espessos a sobre el mar i, com passa normalment, dificultaven una mica la navegació marítima degut a la disminució de la visibilitat.
Cal destacar que la boira marina tocava la costa al nord-est de Palamós, tal com es veu a la foto que obre aquest article i a les dues següents.


Boira d'advecció amb una embarcació a punt d'entrar-hi i una altre gairebé oculta al seu interior. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Boira d'advecció amb una embarcació a punt d'entrar-hi.


Temps assolellat, amb algun núvol baix i aigües clares a la Fosca el passat divendres. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya (minut 17:15).


Tal com he comentat anteriorment, no tot van ser boires, ja que ben a la vora i a la mateixa hora es gaudia d'un temps assolellat, segons veiem a la foto superior.

En un altre ordre de coses, la jornada del divendres també tingué un altre fet destacable i, en aquest cas, desagradable.
Si us hi vau fixar, cap al vespre el Sol apareixia amb un color ataronjat i a l'horitzó de ponent s'observaven una mena de núvols prims marronosos esfilagarsats. Tot això era el fum de l'incendi que crema a Mallorca i que ja ha devastat més de 1600 hectàrees.

Aquesta fumera situada a sobre nostre, ens va arribar gràcies al vent del sud que bufava a uns 1500 metres d'altura, tal com s'observa al mapa inferior.


Vent a 1500 metres del passat divendres. Observeu com ve del sud, directament de Mallorca.


Cel marronós i núvols de fum vistos des de Palamós el passat divendres al vespre.


Màximes enregistrades el passat divendres 26 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,8ºC (18,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 33,2ºC (19,3ºC)., la Tallada d'Empordà 32,6ºC (19,2ºC)., Torroella de Montgrí 31,5ºC (21,3ºC)., Castell d'Aro 29,3ºC (18,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 26 de juliol del 2013 a Palamós., temperatura màxima 26,7ºC, mínima 22,4ºC. Vent del SSE al matí a 2/5km/h de mitjana i vent del SO a la tarda a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 88%. (Dades de marinapalamos.com)


Altocumulus del divendres al migdia.