Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 24 de juliol del 2013

Dimarts: matí assolellat i tarda de mammatocúmuls

Espectaculars mammatocúmuls vistos ahir a la tarda des de Calonge.


Ahir dimarts 23 de juliol el dia tingué dues meitats ben diferenciades pel que fa a l'estat del cel, però amb la calor com a nota predominant.

Per seguir amb la tradició dels darrers dies, la calor i la forta xafogor ens van fer recordar de valent que ens trobem en plena canícula i que l'estiu té corda per estona.
Tota aquesta calorada i el romanent d'aire fred que encara quedava a uns 500hPa, amb isotermes de -12ºC, va ser el detonant altre vegada del creixement de tempestes fortes cap a l'interior, sobretot al Ripollès, Cerdanya, Garrotxa i la Selva, les quals descarregaren noves pedregades de gran tamany ajudades per l'existència de capes d'aire sec en nivells alts de la troposfera.

Dades de precipitació d'ahir dimarts 23 de juliol a Girona:

Das 38,9mm., Molló 20,4mm., Anglès 19,0mm., Núria 14,9mm., Sant Pau de Segúries 8,4mm., la Vall d'en Bas 7,3mm., Olot 7,2mm., Banyoles 6,1mm., Vilablareix 3,6mm., Girona 2,1mm.

La presència de capes d'aire sec en nivells baixos de la troposfera, a uns 1500msnm, també ens deixaren un espectacle de núvols mammatus, els quals penjaven de les encluses de les tempestes desgastades que viatjaven des de l'interior cap a la costa, tal com veiem a la foto de l'encapçalament captada ahir a la tarda des de Calonge a través del telèfon mòbil.

Si a la tarda hi hagueren molts núvols, el matí i el migdia van ser assolellats i les platges s'omplirem per mirar de fer passar la forta estuba.
La calor ens deixà alguna màxima de 33ºC a l'interior del Baix Empordà, i una nit tropical a Palamós amb 22ºC de mínima


El migdia de platja d'ahir dimarts a la platja Gran de Palamós. Observeu que al mar hi ha marejol i al fons calitja. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya (minut 16:11).


Màximes enregistrades ahir dimarts 23 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,2ºC (18,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 32,4ºC (17,7ºC)., la Tallada d'Empordà 31,5ºC (18,5ºC)., Castell d'Aro 31,4ºC (17,7ºC)., Torroella de Montgrí 30,4ºC (19,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 23 de juliol del 2013 a Palamós., temperatura màxima 28,1ºC, mínima 22,0ºC. Estat del cel dominat pel sol al mati i encluses de tempesta a la tarda/vespre, amb núvols mammatus i molta calitja. Vent amb predomini del component SSE al matí, a 10km/h de mitjana, i vent del SO a la tarda, a 10km/h. Ratxa màxima de vent 29km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com)


Dues fotos més dels mammatocúmuls d'ahir a la tarda