Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 de juliol del 2013

Dilluns amb menys calor i fantàstics raigs crepusculars

Rajos crepusculars vistos ahir dilluns a primeres hores.


La forta xafogor de les darreres jornades ahir dilluns ens va donar un petit respir, gràcies al pas d'un sistema frontal fred que obrí les portes a una renovació de les masses d'aire.
Sembla que l'ambient més suportable de la passada jornada i de la matinada que hem deixat enrera, tindrà les hores comptades, ja que pels propers dies veurem com tornem a recuperar la forta calor i xafogor que fins ara ens acompanyava.

Segons els mapes de temperatura a 1500 metres, ahir dilluns la refrescada ens deixà isotermes de 12ºC a 850hPa., malgrat tot, pel proper divendres altre cop es preveu que tinguem isotermes d'uns 22ºC a 850hPa a sobre nostre, amb la qual cosa les màximes de 35ºC de l'interior de la comarca i la xafogor propera als 40ºC a la costa es tornaran a repetir.


Mapa de llamps d'ahir dilluns.


A part de la refrescada, el que cridà més l'atenció va ser el terrabastall dels nombrosos llamps que caigueren de matinada i que despertaren a molta gent, no obstant, es va poder comprobar com tot l'espectacle elèctric només ens deixà 4,8 litres a Palamós i quantitats més minces en altres indrets de la comarca, això si, com que la pluja va caure amb un fort ruixat va fer neteja de l'aire i dels carrers.

Dades de precipitació d'ahir dilluns al Baix Empordà segons el SMC:

Castell d'Aro 3,2mm., Torroella de Montgrí 2,1mm., la Bisbal d'Empordà 1,4mm., Monells 0,7mm., la Tallada d'Empordà 0,5mm.


Imatge de radar d'ahir dilluns a la matinada quan ens creuà la línia de turbonada. Malgrat l'aparença, com que la tempesta circulava molt ràpid va ploure poc.


Màximes enregistrades ahir dilluns 28 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,5ºC (19,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 29,4ºC (19,0ºC)., Castell d'Aro 29,2ºC (18,3ºC)., la Tallada d'Empordà 29,1ºC (19,2ºC)., Torroella de Montgrí 28,4ºC (19,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 29 de juliol del 2013 a Palamós., temperatura màxima 26,6ºC, mínima 19,7ºC. Estat del cel amb domini del sol, però amb Cb de matinada+ruixat fort, Cu i Sc de bon matí, alguns Cu al migdia (3/8) i abundants Ci a la tarda/vespre (5/8). Pluja 4,8mm. Vent de component N de matinada, a 15km/h de mitjana, vent del SSO al matí a 5/10km/h de mitjana i vent del S i E a la tarda, a 5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40km/h N. Estat de la mar amb marejol o maror, mar de fons de xaloc. Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com)


Raigs crepusculars


Raigs crepusculars vistos ahir al matí.


Un altre dels espectacles d'ahir dilluns van ser els fantàstics rajos crepusculars que van tenir lloc de bon matí, just quan el Sol encara es trobava força baix.
Els raigs crepusculars (també coneguts com a rajos de Déu o divins) són un fenomen òptic que es forma quan els raigs de llum solar semblen que surtin des d'un punt únic al cel.

Aquests raigs, que flueixen a través d'obertures en els núvols, especialment en els altocúmuls, cúmuls i cumulunimbus, són columnes d'aire il·luminades pel sol i separades per regions més fosques degut a l'ombra formada pels núvols.

El seu nom prové de les seves aparicions durant les hores crepusculars (alba i capvespre), quan els contrastos entre llum i foscor són més marcats.
Els raigs crepusculars són gairebé paral·lels, però semblen divergir a causa de la perspectiva lineal.

La seva apariació és deguda a la dispersió de la llum del sol, a causa dels diversos compostos presents a l'aire, els quals fan que aquests raigs siguin visibles.


Recull d'imatges d'ahir dilluns 29 de juliol


Cúmuls i estratocúmuls de bon matí a sobre el mar. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya (minut 16:24).


Cúmuls desprès del pas de la tempesta.


Raigs crepusculars.