Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 de maig del 2013

Segueix la inestabilitat i dades d'ahir dilluns

Altocumulus floccus coneguts popularment com a "cabretes" que anuncien un altre canvi important de temps. Imatge d'ahir a la tarda.


Aquesta setmana que acabem de començar tornarà a estar marcada per les temperatures fresques, els núvols i per la caiguda de pluges repartides en vàries jornades i en diferents moments del dia.
El fet que l'anticicló de les Açores continuï estancat a l'oest del continent, permet que el corrent en jet tingui un recorregut meridional que ens envia aire fred polar i les pertorbacions que es generen, directament cap a nosaltres.
Possiblement, la situació meteorològica tendeixi a estabilitzar-se de cares al cap de setmana, coincidint amb l'arribada de l'estiu meteorològic (juny, juliol, agost).
Ara com ara, es fa difícil d'assegurar que aquesta estabilitat duri gaires dies, perquè el dilluns de la setmana vinent existeix la possibilitat que ens arribi una pertorbació en altura que torni a complicar el temps amb més ruixats i tempestes.


Mapa de superfície amb fronts previst per avui al migdia. Tenim el pas d'una altre pertorbació amb un front oclús.


Amb aquest panorama poc gratificant, per avui dimarts a Palamós hem d'esperar un altre dia fresc i amb núvols que es faran més abundants a partir del migdia, els quals tendiran a cobrir el cel de cares a la tarda.
La pluja pot fer acte de presència a la tarda i al vespre, i pot tenir moments de certa intensitat.
A la resta de la demarcació la situació serà similar, amb una cota de neu de només 1700m. Cal destacar que cap a les comarca del Gironès i a la meitat nord i oest de la nostre demarcació, pot caure alguna tempesta de tarda que descarregui amb força i puntualment amb calamarsa, gràcies a l'aire fred imperant (isotermes de -19/-20ºC a 500hPa), l'aire humit en superfície i a la formació d'una zona de convergència de vents entre els 950/850hPa.

Com que tindrem la pertorbació a sobre, el vent bufarà fluixet i de direcció variable, amb predomini del garbí o xaloc. De cares a la nit pot bufar aire de tramuntana, però mar endins pot bufar a 20 nusos.


Imatge de radar d'ahir dilluns a les nou de la nit.


Pel que fa a les dades d'ahir dilluns 27 de maig, el dia es presentà amb nuvolositat variable en varis nivells (Ci, Cc, Ac, Sc i Cu), siguent més compacte al vespre/nit, moment on caigué algun plugim que deixà 0,6mm a Palamós. Les temperatures, per la seva banda, van ser més altes que el dia anterior, sobretot les mínimes que pujaren tres o quatre graus.

Altres dades de pluja d'ahir dilluns al vespre/nit al Baix Empordà són els 0,7mm de la Bisbal d'Empordà, els 0,5mm de Castell d'Aro o els 0,4mm de Monells.

Màximes enregistrades ahir dilluns 27 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,2ºC (7,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 21,2ºC (7,6ºC)., la Tallada d'Empordà 20,5ºC (8,0ºC)., Serra de Daró 19,8ºC (8,0ºC)., Torroella de Montgrí 19,6ºC (8,9ºC)., Castell d'Aro 18,1ºC (8,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 27 de maig del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,5ºC, mínima 11,7ºC. Pluja 0,6mm, caiguda a les 21.00h. Vent amb predomini del SSE, a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32km/h SSE. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 72%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat