Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 16 de maig del 2013

Rècord de calor a Moscou

Mapa de temperatura a 850hPa del passat 14 de maig. Veiem com hi havien isotermes de 15ºC a prop de Moscou.


Com ja he comentat en anteriors ocasions, quan en un indret del nostre continent hi fa fresca, com és el nostre cas, en una altre zona es sol produir l'efecte contrari, amb temperatures superiors a les habituals.
Aquesta vegada li ha tornat a tocar el torn a Rússia, concretament a Moscou, on el passat dimarts 14 de maig es va establir un nou rècord històric de calor per aquestes dates.

Segons el Servei Meteorològic de Rússia (SMR), la temperatura a Moscou superà la seva marca històrica de temperatura màxima a les 13.00 hores, amb 28,7 graus centígrads. Això són 0,3 graus més que l'anterior marca absoluta per un 14 de maig, registrada el 1996.

Aquesta elevada temperatura s'ha de situar dins una veritable onada de calor per aquella zona, on feia cinc dies consecutius que arrossegaven temperatures superiors als 25ºC, quan la mitjana climàtica de les màximes hauria de ser d'uns 13ºC.
Les elevades temperatures es van produir degut a una gran bombolla d'aire càlid situada a l'est del continent europeu, amb isotermes de 15ºC a uns 850hPa, tal com podeu veure al mapa de l'inici. 
Per fer-nos una idea, aquests 15ºC a uns 850hPa, es podrien trobar qualsevol dia de l'estiu a casa nostre.





La capital russa no ha deixat de batre marques i registres històrics des del passat mes de novembre.
Fa dos mesos, la ciutat va acomiadar l'hivern amb la nevada més forta dels darrers 130 anys d'observacions, tenint lloc al mes de març més nevat del darrer mig segle, amb temperatures mitjanes que eren cinc graus inferiors a la mitjana climàtica.

Curiosament, la primera gran nevada de la temporada hivernal també va batre un rècord dels darrers 50 anys a finals del mes de novembre.