Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 19 de maig del 2013

Dissabte amb forta garbinada i previsió per avui diumenge

Forta maror ahir dissabte de bon matí. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 i al portal 324.cat (foto nº 11).


La presència d'una borrasca centrada al sud de França i l'acostament d'un sistema frontal, van fer que ahir dissabte es generés un important flux del sud en un principi i del sud-oest la resta del dia, amb una important alteració marítima.
El fort onatge, tal com veiem a la imatge de l'encapçalament, de bon matí ja fregava els dos metres d'altura, amb una marcada mar de fons del sud, tot això després del pas d'un sistema frontal que deixà alguns ruixats moderats de matinada a molts indrets de la nostre comarca, però a Palamós altre vegada passaren de llarg i només caigueren quatre gotes.

Així doncs, si a primeres hores del dia ja hi havia una forta mar de fons, amb el pas de les hores el vent de garbí o llebeig anà bufant amb insistència i pujant d'intensitat fins arribar als 25/30km/h de mitjana i assolint una ratxa màxima molt important de 70km/h.
Aquesta forta ventada va seguir generant un fort onatge de vent, amb nombrosos blancalls i algunes onades que superaven el metre i mig a la nostre badia.

Encara que no va ploure, el factor meteorològic de la garbinada va fer la guitza al festival mariner "Palamós, Terra de Mar", on algunes activitats es van veure perjudicades. Cal destacar que les esquitxades de les onades arribaven per sobre el moll de ponent i ruixaven a qualsevol que si acostés.


Cop de mar pujant sobre el moll de ponent ahir a la tarda per culpa de la garbinada intensa.

El Sant Ramon amarrat a la part interior del moll de ponent rebent els efectes de la garbinada. Aquest llaüt quillat fou construït l'any 1904 i és un dels vaixells de vela llatina més antics i més grans d'entre els que naveguen pel Mediterrani. Font: http://www.bricbarca.org/cat/santramon.html


Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà ahir dissabte de matinada, segons meteoclimatic.com:

Les Olives 11,4mm., Calonge-Mas Pallí 10,4mm., Verges 9,4mm., Sant Feliu de Guíxols 9,0mm., Calonge 7,1mm., la Bisbal d'Empordà 3,4mm., Bellcaire d'Empordà 2,2mm., Palafrugell 0,6mm.

En un altre ordre de coses, ahir dissabte 18 de maig s'assoliren les següents temperatures al Baix Empordà.
La maxima més elevada van ser els 20,7ºC de la Bisbal d'Empordà i la màxima més baixa van ser els 17,0ºC de Palamós. Per la seva banda, la mínima més baixa foren els 11,8ºC de les Olives i la mínima més alta assolí 14,7ºC a Calonge-Mas Pallí.

Dades meteorològiques d'ahir dissabte 18 de maig del 2013 a Palamós., temperatura màxima 17,0ºC, mínima 14,1ºC. Estat del cel cobert de matinada i a primeres hores amb plugim, domini del sol la resta del dia, amb alguns cúmuls força desenvolupats cap a l'interior i alguns cirrus decoratius. Pluja 0,4mm. Vent de component SO a 25/30km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 69km/h SO. Estat de la mar amb forta maror tot el dia. Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 56%. Dades de meteoclimatic.com


Paisatge plenament hivernal ahir dissabte a la Vall de Núria.


L'important massa d'aire fred que ens afecta, amb isotermes d'uns -25ºC a 5400m i d'uns 3/4ºC a 850hPa, van fer que les precipitacions caiguessin en forma de neu abundant al Pirineu per sobre uns 1500m, amb acumulacions de neu nova que rondaren els 20/30cm a uns 2000m, sobretot al Pirineu gironí, tal com veiem a la imatge superior.
Cal destacar que les nevades primaverals són un fet força normal per les nostres latituds en punts de muntanya, siguent habitual que es perllonguin fins el mes de juny. El més destacable, però, ha estat la gran quantitat de neu caiguda, la qual normalment s'hauria de fondre en pocs dies.


La garbinada d'ahir dissabte 18 de maig en imatges




















Per avui diumenge, a Palamós seguirem sota el domini de les baixes pressions. El pas d'una petorbació secundària, l'important massa d'aire fred en altura que tenim i la presència de vents de xaloc, pot fer que tinguem algunes clarianes, però ràpidament poden crèixer nuvolades importants a partir del migdia, amb possibilitats que descarreguin algun ruixat o tempesta d'intensitat forta. Aquesta situació inestable pot afectar qualsevol punt de Girona, amb una cota de neu que anirà pujant des dels 1300 fins als 1600m a darreres hores.

La temperatura màxima podrà serà similar al dia anterior

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component SE a 6/10 nusos durant aquest matí. A la tarda pot bufar vent fluixet de direcció variable, amb alguna ratxa moderada en cas de tempesta. A la nit s'espera vent fluixet de direcció nord i oest o calma.

A mar durant aquest matí s'espera que hi hagi de maror arran de costa, amb mar de fons de garbí, i forta maror mar endins. A la tarda i a la nit tindrem una disminució de l'onatge.