Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 29 d’abril del 2013

Més pluges amb tramuntana i gregal per avui

Mapa de pressió en superfície previst per avui dilluns a les 15:00h.


El Mediterrani Occidental segueix sent un veritable niu de pertorbacions degut a la important bossa d'aire fred en alçada que ha quedat aïllada a la vertical d'Andalusia.
Com podem veure a la imatge superior, avui dilluns, després de les pluges que ens han caigut de matinada, seguirem veient-nos immersos dins del radi d'acció d'una borrasca que ens reportarà una jornada molt plujosa. Els registres altre vegada rondaran els 20 o 25 litres en molts punts (localment més) amb pluja feble o moderada que entrarà de mar cap a terra, malgrat que en superfície ens pugui bufar vent d'entre provences i tramuntana.
Aquestes pluges, tot i algunes pauses, poden afectar-nos la major part del dia i apaivagar-se de mica en mica al llarg de la matinada/matí del dimarts.

Tot i les pluges, els termòmetres notaran una remuntada de la temperatura, degut a la procedència de la massa d'aire que tindrem, la qual ja no vindrà del nord sinó de l'est i tindrà unes isotermes de 8 o 10 ºC a 850hPa. Amb aquesta situació, la cota de neu remuntarà de forma espectacular fins situar-se a l'entorn dels 2500/ 2600m a darreres hores.


Temperatura a 850hPa prevista per la propera nit.


El vent al nostre sector costaner, durant aquest matí bufarà amb component nord i nord-nord-est, a uns 25 nusos de mitjana. A la tarda tindrem una situació similar, però a partir del vespre el vent pot baixar fins a 15 nusos. Durant la nit s'espera vent de tramuntana o provences a 8/12 nusos, el qual anirà afluixant amb el pas de les hores fins a desaparèixer a la matinada del dimarts.

A mar, la presència de la pertorbació mediterrània generarà una mica de mar de fons al llarg de tot el dia, amb marejol o maror arran de costa. Mar endins s'espera que l'onatge aixecat per la tramuntanada arribi als 3/3,5m. Tot això al llarg de tot el dia.


Mapa de temperatura i geopotencial a 500hPa previst per avui dilluns a les 18:00h. Veiem com hi ha un important embossament d'aire fred amb valors de -25/-30ºC a sobre Andalusia. Generalment, la part més activa d'aquestes pertorbacions es troba a la part dreta, tal com és el cas que ens ocupa avui a Catalunya.