Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 6 d’abril del 2013

Previsió pel cap de setmana

Mapa de temperatura i geopotencial a 500hPa previst per avui a les 12.00h. Veiem un embossament d'aire fred molt important per aquesta época de l'any.


Avui dissabte a Palamós, seguirem sota els efectes d'un embossament d'aire fred en alçada molt destacable per aquesta época de l'any, amb isotermes de -31ºC a 500hPa al sud de Catalunya i isotermes de -1ºC a 850hPa a sobre nostre.
Aquesta situació ens deixarà un dia dominat pels núvols en varis nivells troposfèrics i amb possibilitats que hi hagin alguns núvols convectius embeguts.
Podran afectar-nos alguns plugims o algun ruixat intermitent en qualsevol moment de la jornada, però amb més probabilitats a primeres i darreres hores., les quantitats recollides seran poc importants.
A la resta de la demarcació el panorama serà similar, amb ruixats i plugims intermitents a qualsevol punt i no es descarta algun nucli tempestuós a la Selva i al sud de la Costa Brava degut al rebuf., també hi podrà haver calamarsa. Cota de neu a Girona entre els 800/1000m.

La temperatura màxima serà una mica més baixa que ahir, amb notable sensació de fredor degut al vent i la posible pluja. Cap al Pirineu i interior l'ambient serà de ple hivern, amb màximes negatives tot el dia a l'alta muntanya.


Mapa de pressió en superfície previst per avui a la nit. Es preveu que les isòbares estiguin molt juntes, símptoma de fort vent de tramuntana que ens portarà aire fred de l'interior del continent.


El vent al nostre sector costaner bufarà amb component N, a 15 nusos de mitjana, durant aquest matí., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 25 nusos de mitjana, amb alguna ratxa propera als 100km/h prop del cap de Creus. A la tarda/vespre la tramuntana freda pot bufar a 20 nusos de mitjana., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 30 nusos, amb ratxes que poden assolir els 120km/h al cap de Creus. A la nit la situació serà similar.

A mar durant aquest matí s'espera que hi hagi marejol arran de costa i forta maror mar endins, amb mar de fons del nord. A la tarda tindrem marejol arran de costa, però poques milles mar endins s'espera forta maror o maregassa.  A la nit hi haurà maror prop de la costa i maregassa mar endins (ones de 3/4m). També s'espera forta maror arran de costa al nord del cap de Begur.


Mapa de temperatura a 850hPa previst per avui al migdia. S'observen isotermes de -1ºC a sobre nostre, com si fos l'hivern.


Aquest diumenge, a Palamós ens espera un canvi radical en la situació i podrem gaudir d'un temps assolellat, ja que la tramuntana s'haurà endut els núvols gruixuts, però encara quedaran nombrosos núvols alts decoratius. L'ambient serà fred a primeres hores del dia i quan es pongui el Sol, però la temperatura remuntarà clarament al migdia.

La temperatura mínima serà igual o inferior al dia anterior i la màxima serà més alta.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 8/12 nusos, durant la matinada de diumenge., mar endins pot bufar a 20 nusos. Al matí tindrem vent fluixet del nord i estones de calma. A partir del migdia entrarà garbí a 10 nusos. Al llarg de la tarda i fins la nit s'espera vent de garbí a 15/20 nusos, amb ratxes superiors.

A mar tindrem maror prop de la costa, amb mar de fons de nord, durant la matinada del diumenge., mar endins hi pot haver de forta maror a maregassa. Al matí esperem marejol arran de costa i forta maror mar endins. A la tarda hi haurà maror arran de costa. Mar endins es preveu forta maror (mar creuada), amb mar de fons del nord i mar de vent del sud-oest. A la nit tindrem maror arran de costa i forta maror mar endins.