Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 10 d’abril del 2013

Núvols de vent i setmana dominada per l'anticicló

El capvespre d'ahir dimarts amb núvols de vent i esteles d'avions.


Els núvols de vent que veiem a la imatge superior són un exemple prou clarificador de la situació que tindrem almenys fins el proper divendres, la qual, estarà dominada per la zonal o circulació general de l'oest.
Aquests núvols formats majoritàriament per altocúmulus lenticularis, cirrus i cirrostratus, es veuen modelats per l'acció del fort vent de l'oest que bufa en alçades superiors als 3000 metres, en el cas dels altocúmulus, i pel vent que bufa per sobre dels 6000 metres, en els cas dels cirrus i cirrostratus.

Els altocúmulus lenticularis de la fotografia es formen perqué el vent de ponent pateix una interferència quan topa amb el Montseny, tot generant les típiques ones de muntanya. Això provoca la formació d'un núvol a la part superior de l'ona degut a la condensació de l'aire humit. Posteriorment, coincidint amb la part inferior de l'ondulació, la nuvolositat desapareix perqué l'aire descendent s'escalfa i perd la seva humitat.
La circulació general de l'oest sol reportar pluges generoses a la façana atlàntica i cantàbrica de la península, en canvi, a nosaltres, com és el cas de les darreres hores, només ens arriben núvols alts i mitjans que enterenyinen el cel.


Mapa d'humitat i vent a uns 3000 metres d'alçada d'ahir al vespre. Es veu vent de ponent a 40 nusos i aire humit, el qual, al seu torn facilita la formació d'altocúmulus.


La situació amb vents d'entre garbí i ponent, amb marcada circulació zonal, ens deixarà uns celatges marcats pel sol, però enterenyinats per núvols alts i mitjans durant les properes jornades.
Les temperatures en molts casos seguiran arribant o superant els 20ºC a molts punts del prelitoral i interior de Girona, no obstant, als llocs més afectats pel vent de garbí, com és el cas de Palamós, la temperatura quedarà un xic frenada degut a l'efecte de l'aigua del mar que encara es troba freda.

A partir del divendres a la tarda i al llarg del cap de setmana, l'anticicló ja no ens afectaria en forma de falca i es podria fer més extens. En un principi, durant el dissabte podria situar-se a sobre nostre i de cares a diumenge i dilluns pot bascular cap a l'est d'Europa, això ens podria reportar vents febles d'entre xaloc i llevant que podrien fer aparèixer alguns núvols baixos a la costa o algun banc de boira d'advecció, situació típica de la primavera.  De precipitacions no se n'esperen.

Mapa de pressió en superfície i geopotencial a 500hPa previst per diumenge. Veiem com l'anticicló es posiciona a l'est d'Europa però ens abraça de ple.


D'altre banda, ahir dimarts 9 d'abril s'assoliren màximes superiors als 20ºC a molts indrets l'interior de la comarca.
Tot seguit us poso les temperatures màximes d'ahir al Baix Empordà amb les mínimes entre parèntesi i a continuació les dades de Palamós.

Calonge 23,1ºC (5,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 21,0ºC., Palafrugell 20,1ºC (5,1ºC)., Verges 19,1ºC (4,3ºC)., Sant Feliu de Guíxols 18,8ºC (8,2ºC)., Bellcaire d'Empordà 17,9ºC (3,3ºC).

Dades meteorològiques d'ahir dimarts 9 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 16,4ºC, mínima 7,7ºC. Estat del cel dominat pel sol però enterenyinat per Ci, Cs, Ac i Sc. Vent de component SSO, 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50km/h SSO. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 61%. Dades de meteoclimatic.com