Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 17 d’abril del 2013

El Cirrostratus ens deixen parhelis i previsió de pols sahariana

Parhelis a la dreta i a l'esquerra del sol ahir a la tarda. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 (minut 40:01) i al programa Els Matins de TV3.(minut 43.30)


L'arribada d'una extensa capa de Cirrostratus, arrossegats pels forts vents de l'oest que bufen en alçades superiors als 6000 metres, ens va propiciar l'aparició dels curiosos parhelis que veiem a la fotografia superior captada ahir a la tarda des de Calonge.

Els parhelis o falsos sols (sundogs en anglès) poden aparèixer a uns 22º del sol i són més fàcils de veure quan l'astre rei es troba a poca alçada. De manera habitual, solen anar acompanyats pel fenomen dels halos, coneguts popularment com a cercles al sol.

Cada parheli, quan es veu molt nítidament, la part que dóna cap al sol apareix de color vermell i a vegades té colors verds i blaus a la part més separada.
Els parhelis poden ser molt brillants i altres vegades només són una mera taca de color al cel. Són visibles a tot el món i en qualsevol moment de l'any, independentment de la temperatura a nivell del sòl. Els parhelis estan formats per plaques diminutes de cristalls de gel hexagonals en núvols Cirrostratus.
En climes freds, les plaques de gel també poden estar al nivell del sòl sota la denominació de pols de diamant.

Quan la llum solar o llunar arriba a les plaques de gel que s'han situat ordenades horitzontalment, pateix dues refraccions que desvien el raig uns 22° o més en funció de l'angle inicial del raig d'incidència que entra al cristall.


Parheli vist ahir a la tarda a la dreta del sol a Calonge.


En un altre ordre de coses, ahir dimarts 16 d'abril es van enregistrar les següents temperatures al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.
La màxima més alta foren els 23,9ºC de la Bisbal d'Empordà i la màxima més baixa es quedà en els 20,7ºC de Castell d'Aro. Per la seva banda, la mínima més baixa van ser els 6,3ºC de Monells i la mínima més alta assolí 8,3ºC a Torroella de Montgrí.

Dades meteorològiques d'ahir dimarts 16 d'abril del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,7ºC, mínima 10,9ºC. Estat del cel dominat pel sol, però enterenyinat per Cirrostratus a la tarda i per altres gèneres nuvolosos la resta del dia (Ci, Cc, Cs, Ac). Vent de component SO a les hores centrals, a 2/5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 13km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada. Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 66%. Dades de meteoclimatic.com.


Mapa de pols es suspensió prevista per dimecres al migdia.


Per aquest dimecres, observem com el mapa superior ens indica que tindrem un cel blanquinós degut a la presència de pols del Sàhara en suspensió, situació que tendiria a desaparèixer a partir del divendres a la nit i dissabte, coincidint amb l'entrada de vent del nord que faria neteja de l'atmosfera.

La temperatura màxima que ens espera avui pot assolir valors superiors als de la jornada d'ahir cap a l'interior de la comarca, però seran similars a la línia costanera.
Altre vegada no es descarta que pugui aparèixer algun núvol baix o boira marina, amb més probabilitats a darreres hores, tot això amb clar domini del sol.

El vent seguirà bufant fluixet amb component sud i la mar seguirà molt tranquil·la.