Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 24 de març del 2013

Un altre bòlid creua la costa est dels Estats Units

Imatge del bòlid caigut a sobre la costa est dels Estats Units.


Un meteorit va solcar el passat divendres 22 de març el cel de la costa est dels Estats Units. Almenys 429 ciutadans van informar de l'albirament a la pàgina de la Societat Americana de Meteorits (SAM) i molts més van incendiar les xarxes socials amb el relat d'un fenomen que va tenir lloc uns minuts abans de les vuit del vespre segons l'hora local.

L'objecte lluminós es va deixar veure en dues províncies canadenques i en almenys 13 estats dels EUA. També el van veure passar centenars d'habitants de Manhattan uns minuts abans de l'hora en què s'aixeca el teló dels teatres de Broadway i s'obre l'ambient nocturn de la ciutat. No obstant, els membres de la SAM no van confirmar que es tractava d'un meteorit fins uns minuts abans de la mitjanit i només després de verificar uns 300 testimonis de llocs tan distants com Massachusetts, Geòrgia o Nova York.

"Va passar en un bon moment. Entorn de les vuit del vespre i quan molta gent estava fora i podia veure-ho. Era com un estel fugaç molt gran i el més segur és que fos el que nosaltres anomenem una bola de foc", deia aquest divendres a diferents mitjans Robert Lunsford, coordinador d'albiraments i membre de la SAM.

Els experts descriuen "una bola de foc" com un meteorit més brillant que Venus i Lunsford recordava que algun pot arribar a ser més brillant que el Sol. L'exemple més recent és el que va creuar el cel de Rússia el 15 de febrer. Els experts han registrat altres casos en la història recent i adverteixen que no es tracta d'un fenomen massa estrany.

Els meteorits són partícules del sistema solar que s'incendien a l'entrar a l'atmosfera. Milers de meteorits solquen el cel cada dia, però molts passen inadvertits perquè són massa petits o perquè passen de dia o sobre llocs deshabitats.

Els experts asseguren que la trajectòria més probable del meteorit arrencaria en els comtats orientals de Pennsilvània, creuaria Nova Jersey i conclouria a l'oceà Atlàntic, però per ara les seves declaracions no són concloents i les autoritats nord-americanes no han donat una versió oficial.

Els que van veure el meteorit aporten la seva versió en la pàgina de la SAM. "Estava asseguda al meu saló i vaig veure la llum a través de la finestra. Semblava moure's cap a la muntanya però va desaparèixer abans d'arribar-hi", deia Anne des d'una localitat de Virgínia Occidental. "Només he vist un parell de pluges d'estrelles i el que vaig veure avui era molt diferent. Al principi semblaven gairebé uns focs artificials. Però després em vaig adonar que els focs artificials no creuen el cel així. La meva núvia i jo estàvem entre confosos i excitats i vam arribar a creure que era un OVNI ", deia Brian des de Methuen (Massachusetts).

A Meg les llums la van sorprendre a Andover (Massachusetts) i al principi va creure que era un avió. Però de seguida es va adonar que era una altre cosa en veure una llum verda i "una bola gran que s'anava fent més petita fins a desaparèixer". Una sensació similar a la que va viure Amber en un poblet de Geòrgia: "El meu marit i jo ho vam veure amb els nostres veïns. Era molt bonic veure-ho caure. El meu marit creu que va explotar perquè hi va haver una llum molt brillant abans de desaparèixer".

Molts testimonis situen la seva fi prop de la Lluna i asseguren que va adoptar diferents colors abans de caure. "Va ser impressionant veure-ho al comtat de Montgomery (Pennsilvània)., es veia taronja, blau, blanc i platejat, siguent completament brillant en la foscor", deia la tuitera Naomi Hart.

"Semblava rodó i envoltat de foc i va durar prou per a poder reunir a la meva família perquè ho veiés també", deia Thomas a Casselberry (Florida).

Font: Elmundo.es

Recull de vídeos captats per càmeres de seguretat:


Meteorit sobre Salisbury, Maryland.


Meteorit sobre Washington DC.


Meteorit sobre Nova York.