Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 de març del 2013

La llevantada més important des de l'any 2008

Onada gegant a La Fosca. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


Una vegada finalitzat el fort temporal marítim de les darreres hores, tot i que encara resta una marcada mar de fons, podem dir que segons es desprèn dels efectes causats i les onades observades, aquesta ha estat la llevantada més important des del famós temporal de Sant Esteve esdevingut el 26 de desembre del 2008.

Com us vaig comentar en un anterior article, el llarg recorregut marítim de les isòbares, en un primer moment ens portà una gran mar de fons de xaloc.
Curiosament, aquesta primera tongada de fort onatge, si va afegir l'energia desfermada dels forts vents de llevant que bufaren durant la nit de dimarts a dimecres, gràcies a la borrasca que es formà al sud de Catalunya, la qual s'anà traslladant cap al nord, tot passant per sobre les Balears.

Aquests dos factors sumats, vàren produir el temporal de mar més intens dels darrers 4 anys, amb onades que arribaren als 6m a la mateixa línia costanera.
L'espectacle de les onades rompent i sobrepassant els dics d'abric del moll Nou i el port Marina va ser impressionant, així com les onades gegantines observades a La Fosca, les quals, cridaren l'atenció a un públic nombrós.

Tot i que no hi han proves concluents, alguns estudis apunten que degut al canvi climàtic, encara que els temporals poden minvar en quantitat, quan apareguin podran ser d'elevada intensitat., de fet, si en només 4 anys ja n'hi han hagut dos d'extrema violència fa sospitar.



Les onades i el mar entraren al passeig de Sant Antoni (Calonge) i als carrers propers.


Les onades gegantines, com en el cas del temporal de Sant Esteve, altre vegada han provocat nombrosos danys materials a primera línia de mar, amb la desaparició d'algunes platges i la destrucció de parts dels passeigs marítims, com el de Platja d'Aro, Blanes o Roses. En el vídeo superior veiem com les onades pujaven a sobre el passeig de Sant Antoni i afectaven les plantes baixes dels edificis de primera línia de mar.

Al següent vídeo de notícies veureu els efectes del temporal a Platja d'Aro i Sant Antoni de Calonge.

http://tvcostabrava.xiptv.cat/l-informatiu-costa-brava/capitol/el-temporal-esborra-el-passeig-maritim-de-platja-d-x27-aro-i-sant-antoni


Onades gegants a La Fosca. Imatge mostrada a "El Tiempo de TV1". http://www.rtve.es/alacarta/videos/el-tiempo/fuertes-lluvias-viento-suroeste-galicia-baleares/1709926/


El marcat flux de vent de xaloc i llevant, va topar amb les serralades gironines, especialment a les Salines-Alberes, el Montseny, Serralada Transversal i Pirineu, tot provocant pluges orogràfiques que descarregaren quantitats de precipitació molt importants que ompliren rius i rieres, tot fent augmentar el nivell dels pantans gironins de forma molt notable.

Algunes de les dades més importants de precipitació recollida en aquest episodi plujós a les comarques gironines:

Viladrau (Osona) 357mm., Albanyà 302mm., Setcases 200mm., Darnius 182mm., Sant Hilari Sacalm 172mm., Sant Feliu de Pallerols 170mm., Tregurà 154mm., Olot-Les Fonts 150mm., Boadella 105mm.


Imatge de radar de la nit del dimarts amb pluges generalitzades.


Imatge de satèl·lit amb la borrasca que generà el fort temporal marítim d'ahir dimecres. Al quadrat groc hi ha Palamós.


Les pluges també van caure de manera generosa al Baix Empordà i han fet crèixer les rieres que recullen les aigües que baixen de les Gavarres, com la riera de Calonge i el ramal de la riera Aubi a Castell, així com el riu Daró al seu pas per La Bisbal.

A Palamós, el rastre de les pluges s'ha deixat sentir amb l'aparició de nombrosos camps inundats per falta de drenatge i algunes places amb bassals.
A les imatges següents, camps inundats al Pla d'en Nau ahir al migdia.








Dades de precipitació recollida en els darrers tres dies al Baix Empordà. Cal destacar que les pluges hauran sigut més abundants a Les Gavarres degut a la tipologia de precipitació:

La Bisbal d'Empordà 65,5mm., Verges 65mm., Calonge 55,9mm., Les Olives 50,0mm., Bellcaire d'Empordà 49,2mm., Palamós 44,2mm., Sant Feliu de Guíxols 44,0mm., Palafrugell 39,8mm.

Pel que fa a les temperatures d'ahir dimecres, aquestes van ser molt homogènies tan de dia com de nit. La màxima més alta van ser els 14,7ºC de La Bisbal d'Empordà i la mínima més baixa es quedà en els 12,8ºC de Les Olives. Per la seva banda, la mínima més baixa es va situar en els 11,4ºC de Les Olives i la mínima més alta van ser els 12,9ºC de Sant Feliu de Guíxols.


Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 6 de març del 2013 a Palamós., temperatura màxima 13,2ºC, mínima 11,9ºC. Cel cobert (Sc, St i Ns) amb plugims intermitents fins al migdia i obertura d'alguna clariana tímida de tarda. Pluja 7,0mm. Vent predominant de component ENE, a 20km/h de mitjana fins les 10:00h, llavors vent de direcció variable a 5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 56km/h E. Estat de la mar amb maregassa o mar brava (ones de 5/6m) arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 999hPa, mínima 992hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 86%. Dades de meteo.cat i meteoclimatic.com


Recull fotogràfic de les grans onades de mar de fons d'ahir a la tarda a La Fosca. A la primera veiem com el mar arribava fins la paret de sa Tamardia: