Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 1 de febrer del 2013

Vent fred huracanat a partir de demà i dades d'ahir dijous

Mapa de ratxes de vent previstes per diumenge a les nou del matí. Es poden superar els 50 nusos de tramuntana.


Tot i que aquest divendres es presentarà molt tranquil, meteorològicament parlant, durant el cap de setmana hi haurà un canvi radical de temps.
Aquest canvi sobtat de la situació atmosfèrica, estarà causat per un basculament cap a l'oest de l'anticicló que ara mateix ens afecta. Això farà arribar un sistema frontal i després del seu pas ens arribarà una massa d'aire polar, que al seu torn, generarà una pertorbació cap a Itàlia.

Com sol ser habitual, la presència de les baixes pressions a l'est de Catalunya i de les altes pressions a l'oest de la península, generarà un potent flux del nord, el qual, en aquesta ocasió podrà ser especialment violent i provocarà una gropada encesa de tramuntana, amb algunes ratxes de vent huracanades als indrets més exposats a aquest vent., tot això anirà acompanyat per una temperatura de sensació molt baixa, degut a l'entrada del potent embossament d'aire fred polar, amb isotermes de -7ºC a 850hPa.


Mapa de temperatura a 850hPa previst per diumenge a les sis del matí. Veiem isotermes de -7ºC a la Costa Brava .


La tramuntana al nostre sector costaner ja començarà a entrar durant el matí del dissabte de forma feble o moderada., no obstant, amb el pas de les hores i especialment a partir del vespre, es podrà anar reforçant fins que arribi a bufar a uns 40 nusos de mitjana, podent-se assolir alguna ratxa de 100km/h. Cal destacar que la tramuntana gèlida podrà continuar bufant de forma intensa fins diumenge a la tarda.
A partir del vespre i al llarg de la nit/matinada de diumenge a dilluns, el fort vent amainarà fins a gairebé desaparèixer. El dilluns ja dominaria el vent de garbí.

L'episodi de vent podrà deixar ratxes huracanades properes als 140/150km/h al nord de l'Alt Empordà i alguna ratxa propera als 100km/h al Baix Empordà.

A la previsió pel cap de setmana en tornaré a parlar més detalladament.


Mapa de pressió en superfície previst per la matinada de dissabte a diumenge. Veiem unes isòbares molt apretades, com símptoma de vent fort.


Davant aquests tipus de situacions, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats a l'aire lliure i suspendre-les en cas que sigui necessari.
Demana que es segueixin els consells d'autoprotecció en cas de forts vents:

Si sou a casa

•Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
•Eviteu deixar testos o d'altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Si sou a l'exterior

·Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

·No us atureu al costat de bastides, edificis en obres i murs. Poden perdre estabilitat.

·No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.

·Als parcs, jardins i zones boscoses vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis.


Si heu de viatjar

·Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres i seguiu les recomanacions del Servei Català del Trànsit.

·Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

·Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.


Si feu una activitat de lleure

·Aneu amb compte al practicar esports a l'aire lliure i adapteu-la a les condicions meteorològiques d'aquell moment.

·Si practiqueu paracaigudisme, parapent o altres esports similars, tingueu present que el vent afectarà la vostra activitat.

·En l'esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure's afectats pel vent.

·Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.

·A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats.


Mapa de vent en superfície previst per diumenge a les sis del matí. S'espera tramuntana superior als 40 nusos.


En un altre ordre de coses, ahir dijous va tornar a haver-hi un temps assolellat, amb alguns núvols alts decoratius i mala visibilitat degut a la presència del fum de les cremes agrícoles i boirines.

La bonança donà unes temperatures gairebé primaverals, amb algunes màximes superiors als 20ºC a l'interior i al nord de la comarca.

Màximes d'ahir dijous 31 de gener al Baix Empordà (entre parèntesis veiem les mínimes):

La Bisbal d'Empordà 22,1ºC (2,4ºC)., Monells 21,1ºC (2,4ºC)., Serra de Daró 20,6ºC (2,2ºC)., Verges 20,7ºC (4,0ºC)., Torroella de Montgrí 20,4ºC (3,9ºC)., Calonge 19,3ºC (6,7ºC)., Castell d'Aro 18,1ºC (4,9ºC)., Palafrugell 17,0ºC (7,1ºC).


Dades meteorològiques d'ahir dijous 31 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 14,9ºC, mínima 7,7ºC. Vent de garbí a les hores centrals, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21km/h. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i marejol mar endins (onatge sig. de 0,3m a les 12:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1026hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 72%. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i xiom.cat