Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 20 de febrer del 2013

Mosques grosses (Barlia robertiana)

Barlia robertiana.


Els darreres dies a la nostre zona ja podem gaudir amb la bonica floració de l'orquídia coneguda popularment amb el nom de "mosques grosses" (Barlia robertiana). La imatge superior ens mostra un peu d'aquesta planta ben florida captada ahir a la tarda a Calonge, a prop de les Gavarres.

Aquesta espectacular orquídía de les nostres contrades és una de les primeres en florir, ja que depenent de la climatologia i la situació on es trobi, pot començar a florir a partir de finals de gener i fins al mes de maig als indrets més frescos i elevats.

La Barlia robertiana (= Orchis robertiana, Barlia longibractea) és una orquídia robusta amb l'aspecte característic del gènere Orchis: una roseta de fulles on del seu centre s'aixeca una tija que acaba en una inflorescència de nombroses flors denses.

Les fulles de la base són amples, ovades i lluents, a vegades d'un verd blanquinós, en canvi, les de la tija són molt menors i l'envolcallen.
La tija és gruixuda i pot fer 1 cm de diàmetre en els exemplars més grans, a vegades també és d'un verd pàl·lid o tenyit amb el mateix color grana o rosat de les flors.

La inflorescència és allargada, cilíndrica o oblonga, habitualment d'uns 10 cm de longitud i amb 30-40 flors rosades o purpúries. Els sèpals i els dos pètals superiors d'aquestes flors formen un casc del qual es despenja un label d'entre 15 i 20 mm de longitud, amb dos lòbuls laterals i un de central que acaba obert en dos lòbuls per davant, però tancats per un esperó curt situat al darrere. El color del label no és uniforme, ja que seva la vora és d'un color marcat i el seu centre és pàl·lid amb uns punts foscos.
Cadascuna de les flors està acompanyada per una bràctea estreta, més llarga que la pròpia flor.

La Barlia robertiana viu en espais oberts i marges de camins on l'aigua pot acumular-se una mica més. Es tracta d'una planta típica de les terres litorals mediterrànies que, a Catalunya, es troba especialment a l'Empordà.