Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 13 de febrer del 2013

Dimarts ventós i espectacle de núvols lenticulars

Núvols lenticulars vistos des del Molí de Vent. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


Una jornada més, ahir dimarts vam tenir un dia marcat pel vent intens de tramuntana, especialment fins a primeres hores de la tarda.
La presència d'aquest vent del nord i les ondulacions típiques que experimenta al creuar el Pirineu, ens va deixar un cel molt fotogènic amb uns interessants Altocumulus lenticularis de grans dimensions.
Aquesta situació es dóna en algunes ocasions molt específiques i sota unes condicions determinades al llarg de l'any.

Una d'aquestes condicions propiciatòries per la formació dels bonics núvols lenticulars d'ahir, a part de vent intens del nord, és l'existència de capes d'humitat en nivells mitjans de la troposfera, entre els 3.000-5.500m d'alçada.
Els dos mapes següents, corresponen als paràmetres d'humitat relativa i vent a uns 700hPa (3.000msnm) i a uns 500hPa (5.500msnm). En el primer veiem com hi havia un 75% d'humitat a les quatre de la tarda a 3.000msnm i el vent bufava del nord a 40 nusos. En el segon comprobarem com la humitat relativa rondava el 80/85% a la una del migdia a uns 5500msnm i el vent bufava del nord a 30 nusos.






Ametller florit en primer pla i núvols de vent al fons de la imatge.


Ratxes màximes de vent de tramuntana d'ahir dimarts 12 de febrer a l'Empordà:

Portbou 122km/h., Castelló d'Empúries 100km/h., Bellcaire d'Empordà 87km/h., La Jonquera 85km/h., Figueres 84km/h., Palafrugell 82km/h., Palamós 81km/h., Verges 76km/h., Calonge 69km/h.

Pel que fa a les temperatures, la màxima més alta tingué lloc a Calonge amb 14,1ºC i la màxima més baixa es donà a Calonge-Mas Pallí amb 11,9ºC. Per la seva banda, la mínima més baixa van ser els 2,3ºC de La Bisbal d'Empordà i la mínima més alta foren els 5,8ºC de Sant Feliu de Guíxols.

Altocumulus lenticularis vistos ahir a la tarda ocupant una bona extensió de cel a la Platja de la Fosca.


Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 12 de febrer del 2013 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 5,4ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb Cirrus al matí i alguns intervals d'Altocumulus lenticularis i Stratocumulus la resta del dia. Pluja inapreciable de matinada. Vent del nord a 20/30km/h de mitjana fins la tarda. Ratxa màxima de vent 81km/h N. Estat de la mar amb marejol o maror prop de la costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,20m a les 08:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1001hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 30%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Altocumulus lenticularis vistos des de La Fosca.

Altocumulus lenticularis vistos ahir a la tarda des del Pi d'en Xana.

Avui dimecres, a Palamós cal esperar un dia assolellat i amb algun núvol alt decoratiu., a més, també pot formar-se algun estratocúmulus, siguent més destacats al sud-oest de la nostre posició i a sobre el mar.

La temperatura màxima podrà ser més elevada que el dia anterior i no es descarta que pugui aparèixer tramuntana cremadora, sobretot al nord de la comarca i a l'Alt Empordà., de donar-se el cas, alguna màxima pot acostar-se als 20ºC.

El vent al nostre sector costaner, durant aquest matí bufarà amb component nord, a 10/14 nusos de mitjana. Mar endins i al cap de Creus pot bufar a 32 nusos. A la tarda el vent de tramuntana es pot reforçar i bufar a uns 16/20 nusos de mitjana, amb cops superiors. A la nit seguirà la mateixa situació.

A mar tindrem marejol o maror prop de la costa i forta maror o maregassa mar endins, durant tot el dia.