Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 24 de febrer del 2013

Dades d'un cap de setmana gèlid i previsió

Stratocumulus força trencats vistos el passat dissabte, amb marejol.

Tal com es preveia, el cap de setmana que deixem enrera ha estat el mes fred del present hivern, així mateix, quan les temperatures assoliren alguns valors que podien facilitar la caiguda de neu, el fet coincidí amb l'enretirada de les precipitacions, amb la qual cosa l'element blanc brillà per la seva absència.

Concretant els fets, el dissabte va començar amb intervals nuvolosos en varis nivells i grans clarianes, degut a les restes de la pertobació que ens creuà durant les hores anteriors.
Al llarg del dia hi hagué un domini del sol i de la tramuntana freda, tot i l'aparició d'alguns intervals de núvols baixos de tarda, pertanyents al gènere Stratocumulus, com els que podeu veure a la fotografia de l'encapçalament.

Les precipitacions caigudes foren en forma de plugim al llarg de la nit/matinada de divendres a dissabte, a diferència d'alguns indrets de la resta de demarcacions catalanes, on hi hagueren algunes febles nevades en cotes baixes, siguent moderades en alguns punts un xic més elevats.
Tot i aquest plugim que a Palamós només deixà 1,2mm, 1,4mm a Palafrugell o 1,6mm a Calonge, cal destacar que els 1,6mm recollits a Calonge també vingueren acompanyats amb la caiguda testimonial d'alguna volva de neu granulada.

Pel que fa les temperatures del dissabte 23 de febrer, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquestes són les que hi hagueren al Baix Empordà:

Castell d'Aro màx. 8,2ºC, mín. -0,5ºC., La Bisbal d'Empordà màx. 6,3ºC, mín. -2,5ºC., Monells màx. 6,3ºC, mín. -3,8ºC., Torroella de Montgrí màx. 5,4ºC, mín. 1,1ºC., La Tallada d'Empordà màx. 5,3ºC, mín. 0,6ºC.

Cal considerar que la temperatura de sensació fou especialment baixa durant tot el dia, sobretot al vespre, on gràcies als 1,5ºC de temperatura que hi havien i els 25/30km/h de tramuntana que bufaven, la temperatura que notava el nostre cos era d'uns -11ºC!!

Ratxes màximes de vent del nord del passat dissabte a l'Empordà:

Portbou 141km/h., Castelló d'Empúries 89km/h., Roses 81km/h., La Jonquera 78km/h., Figueres 77km/h., Bellcaire d'Empordà 77km/h., Palamós 66km/h., Palafrugell 64km/h.

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 23 de febrer del 2013 a Palamós., temperatura màxima 5,2ºC, mínima 0,7ºC (al vespre). Vent de tramuntana molt freda a 25/30km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 66km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 39%. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat


Migdia assolellat i cel enterenyinat. Imatge captada avui diumenge per la càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro. Observeu que la persona de la platja projecta una ombra, com a senyal que feia sol.


Avui diumenge el més cridaner, meteorològicament parlant, han estat les baixes temperatures que ens han deixat glaçades intenses a l'interior de la comarca i glaçades més febles fins arran de mar, com els -0,6ºC de Palamós. Aquesta situació ha fet que algunes basses i altres llocs amb aigua estancada apareguessin amb la superfície glaçada.
També s'ha de considerar que la baixa humitat relativa que hi hagut de matinada, haurà provocat el fenomen de la gelada negre, amb la qual cosa, algunes plantes sensibles o les mateixes flors d'ametller poden haver mort o patit danys.

Temperatures enregistrades al Baix Empordà avui diumenge 24 de febrer segons el SMC:

Castell d'Aro màx. 8,0ºC, mín. -6,1ºC., La Bisbal d'Empordà màx. 6,7ºC, mín. -5,8ºC., Monells màx. 6,4ºC, mín. -6,5ºC., Torroella de Montgrí màx. 6,9ºC, mín. -1,5ºC., La Tallada d'Empordà màx. 6,8ºC, mín. -4,5ºC.

Pel que fa a l'estat del cel, hem pogut veure moltes estones de sol o resol, sobretot al matí, amb una tarda més tapada degut a la presència d'una capa extensa i uniforme d'Altostratus que s'han format a sotavent del Pirineu, els quals, ens deixaven entreveure la posició del sol. El vent, però, no s'ha deixat sentir amb tanta força com el dia anterior.

Altres dades meteorològiques d'avui diumenge 24 de febrer del 2013 a Palamós., temperatura màxima 6,1ºC, mínima -0,6ºC. Vent de tramuntana molt freda, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 62%, mínima 41%.


Mapa de temperatura i vent en superfície previst per dilluns a les 15.00h. La temperatura seguirà clarament per sota dels 10ºC i farà tramuntana.

La previsió per aquest dilluns ens diu que a Palamós seguirem amb l'onada d'aire fred. L'estat del cel es presentarà amb intervals de núvols en varis nivells i l'ambient serà força desagradable degut al vent que deixarà una sensació de fred molt marcada. No es descarta que en algunt punt de la Selva marítima i sud del Baix Empordà, el Montseny o a la Serralada Transversal s'escapi algun ruixat de neu o neu granulada durant la tarda a nivell de 0/200m.

La temperatura màxima no experimentarà grans canvis. La mínima pot ser una mica més alta degut a la presència d'abundants núvols alts i mitjans.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 12/16 nusos de mitjana, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí esperem vent del nord a 4/8 nusos., mar endins pot bufar a 20 nusos. A la tarda bufarà tramuntana a 10/15 nusos de mitjana., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 20/25 nusos. A la nit tindrem una situació similar.

A mar cal esperar marejol arran de costa i forta maror a poques milles mar endins, durant les properes hores. Al llarg de tot el dia hi haurà una situació similar.