Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 27 de febrer del 2013

Dades d'ahir dimarts i previsió de llevantada

Cel enterenyinat ahir al migdia amb ametller florit. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


Ahir dimarts l'ambient va continuar sent força fred amb moltes màximes per sota dels 10ºC a la nostre comarca, tot això malgrat el domini de l'astre rei.
Acompanyant l'ambient assolellat que hi hagué durant bona part de la jornada, es podia observar un cel enterenyinat per núvols alts i mitjans (Ci, Cs i Ac).
Cal destacar que a primeres i darreres hores del dia la nuvolositat es presentà força més compacte gràcies a la influència d'una baixa en alçada situada al Mediterrani, fins i tot, durant el vespre s'escapà alguna roina o plugim inapreciables.

Pel que fa a les temperatures esdevingudes al Baix Empordà durant ahir dimarts 26 de febrer, s'ha de dir que la màxima més alta foren els 11,7ºC de Calonge i la màxima més baixa tingué lloc ben a prop, a Calonge-Mas Pallí, amb 8,8ºC.
Les mínimes, per la seva banda, es van moure entre els -2,1ºC de Bellcaire d'Empordà com a mínima més baixa i els 1,7ºC de Palamós-La Fosca com a mínima més alta.

En un altre ordre de coses, he d'informar que les dades d'onatge de la boia del cap de Begur segueixen sent errònies i no les puc utilitzar, així com tampoc les de la Generalitat que actualment han desaparegut.
Fins que no tornin a estar disponibles, les dades d'onatge es donaran a partir de l'observació directa per part meva o d'algun informador, així com de l'extrapolació entre els models meteorològics i les dades metorològiques del dia.

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 26 de febrer del 2013 a Palamós., temperatura màxima 9,0ºC, mínima 1,7ºC. Pluja inapreciable a la nit. Vent de component NO i E, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27km/h NE. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 43%. Dades de meteoclimatic.com


Mapa de pressió en superfície previst per divendres a les sis del matí. Veiem una pertorbació sobre les Balears que ens portarà una llevantada.


Sembla que la situació meteorològica ens tornarà a portar un canvi de temps molt important. Si tot just estem deixant enrera unes jornades marcades pel fred intens, els propers dies canviarem la massa d'aire polar continental, per una massa d'aire molt més temperada d'origen Mediterrani i acompanyada per molta humitat.

Aquest canvi d'aires vindrà de la mà d'una pertorbació que emergirà del nord d'Àfrica, la qual, es farà més organitzada i es situarà al damunt de les Balears entre dijous i divendres. Aquest fet, juntament amb la disposició allargassada d'est a oest de l'anticicló britànic, ens portarà el temporal de llevant més destacat dels darrers mesos.


Precipitació acumulada fins la nit del divendres.


En dades concretes, hem d'esperar que a Palamós ja tindrem un dijous marcat pels núvols, amb la caiguda d'alguns plugims esporàdics. A darreres hores del dia les pluges es faran més intenses i s'allargarien fins la tarda/vespre del divendres, amb acumulacions que al final de l'episodi poden superar els 50 litres a la nostre zona.

Hem de considerar que en un principi, la cota de neu pot rondar els 800/1000 d'alçada, amb al qual cosa el Montseny pot quedar cobert per una bona capa de neu ja durant el dijous., així mateix, la nevada pot ser important també al Pirineu oriental.
Al llarg del divendres la cota de neu anirà pujant fins als 1200m i al final de l'episodi no seria d'estranyar que al Pirineu oriental s'hi hagin acumulat gruixos superiors al mig metre de neu nova.

Mapa de neu acumulada fins la nit del dissabte.


L'efecte de la llevantada es deixarà sentir amb força al mar degut al gran recorregut marítim de les isòbares, amb vent de llevant que podrà assolir ratxes de 30 nusos a la Costa Brava. Amb aquest panorama hi poden haver onades d'uns tres metres arran de costa, amb la qual cosa, es recomana prendre precaucions si disposem d'alguna embarcació en llocs exposats als temporals de mar.


Mapa de ratxes de vent previstes per divendres a les tres de la matinada. S'esperen ratxes de 30 nusos de llevant.