Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 7 de gener del 2013

Un dia de Reis primaveral, però aviat tornarà l'hivern

Ahir diumenge va dominar el sol i l'ambient primaveral però aviat canviarà.


Ahir diumenge dia de Reis, l'anticicló ens va tornar a deixar un dia molt tranquil, amb absència de nuvolositat, poc vent, temperatures primaverals i amb minves.

Aquesta situació anticiclònica i amb temperatures elevades sembla que té els dies comptats, ja que la dorsal africana anirà enretirant-se cap al sud, i, a més, es formarà un anticicló de bloqueig a Escandinàvia, amb la típica configuració en "omega" que sol reportar-nos l'arribada de pertorbacions i un descens dels termòmetres.

Així doncs, cal esperar que les temperatures vagin baixant de manera paulatina, sobretot a partir del dimecres, coincidint amb l'entrada d'una important massa d'aire fred d'origen àrtic que afectarà gairebé tot el continent europeu.
De cares a dijous, ja tindrem l'arribada d'un sistema frontal poc actiu, però que trencarà amb la monotonia i, possiblement, durant el cap de setmana ens podria arribar alguna pertorbació més activa acompanyada amb pluja i neu a les muntanyes en cotes força baixes, situació que anirem comentant en propers articles.


Mapa sinòptic previst per dissabte. Veiem com hi pot haver una configuració en "omega".


Abans que ens arribin els canvis que ens poden portar un ambient hivernal, ahir diumenge la tramuntana cremadora va bufar feblement de matinada i fins a primeres hores a bona part de l'Empordà, provocant que les màximes tinguessin lloc precisament quan s'haurien de donar les mínimes., en canvi, les mínimes es van donar al final del dia.

Màximes d'ahir diumenge 6 de gener del 2013 a l'Empordà:

Castelló d'Empúries 24,0ºC., La Jonquera 22,8ºC., Figueres 22,6ºC., Vilamacolum 21,1ºC., La Vajol 20,2ºC., Sant Miquel de Fluvià 19,9ºC., Verges 19,7ºC., Calonge-Mas Pallí 18,9ºC., Palamós-La Fosca 18,9ºC., Palafrugell 18,8ºC.


Minves de gener vistes ahir diumenge. Imatge mostrada a l'Espai del temps de TV3.


Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 6 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,8ºC., mínima 8,2ºC. Estat del cel serè. Vent de component variable, a 2/5km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 26km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,78m a les 12:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 20%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Minves de gener. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3