Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 5 de gener del 2013

Núvols de vent, minves i màximes primaverals

Altocumulus lenticularis vistos aquesta tarda des de Sant Joan de Palamós.


Tot i que avui dissabte 5 de gener a Palamós el vent ha brillat per la seva absència, la presència d'uns bonics Altocumulus lenticularis o núvols de vent a l'hortitzó nord, feien denotar que en capes més altes de la troposfera el vent bufava fort, tal com marquen els mapes de vent a uns 850hPa i a 700hPa, on s'observa vent del nord a uns 40 nusos.

Les formes aerodinàmiques dels Altocumulus lenticularis han deixat les boniques estampes que he pogut captar aquesta tarda des de Sant Joan de Palamós. Cal destacar que aquests núvols mitjans han restat aparentment inmòbils durant hores, tot i que filmats a càmera ràpida aquests tipus de núvols es veurien en una rotació contínua, però sense desplaçar-se del seu lloc.


Altocumulus lenticularis a sobre les Gavarres, a la zona del Puig Cargol.


Una altre imatge des del mateix sector.

Un altre factor destacat del dia d'avui han estat les altes pressions en superfície enregistrades pels nostres baròmetres, amb valors molt alts de fins a 1036hPa.

L'efecte del potent anticicló s'ha deixat sentir amb el baix nivell de les aigües marines, fenomen típic d'aquestes dates conegut com "les minves de gener", tot i que també es pot donar en altres moments de l'any.

Les fotografies següents mostren com les roques i les algues que es troben a poca fondària, concretament entre 20 i 40 cm, han aflorat a la superfície., no obstant, gràcies a la lleugera mar de fons existent, de tant en tant alguna onada les remulla.


Minves de gener amb el cel asserenat cap al sud i est.


Algues a ple sol degut al baix nivell de les aigües amb lleugera mar de fons.


Aquesta estabilitat atmosfèrica també ha vingut acompanyada per la presència de tramuntana cremadora al nord del Baix Empordà i sobretot a l'Alt Empordà. Això ha fet que els termòmetres s'hagin disparat, amb algunes màximes primaverals i en alguns casos s'han donat les màximes més elevades dels darrers 20 anys per un mes gener, segons el SMC.

Màximes d'avui dissabte 5 de gener a l'Empordà:

Castelló d'Empúries 25,1ºC., Figueres 24,1ºC., Sant Miquel de Fluvià 24,0ºC., Darnius 24,2ºC., Vilamacolum 24,2ºC., La Bisbal d'Empordà 23,4ºC., Calonge 22,7ºC., La Jonquera 22,4ºC., Verges 22,2ºC., Les Olives 21,8ºC., Palamós-La Fosca 20,2ºC., Palafrugell 19,6ºC.


Minves de gener d'avui dissabte.


Altres dades meteorològiques d'avui dissabte 5 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 19,7ºC (ha tingut lloc a les 22:30h)., mínima 7,6ºC. Estat del cel enterenyinat per Cirrus de bon matí amb albada rogenca i asserenat la resta del dia, amb Altocumulus lenticularis a l'horitzó nord. Vent de component variable, a 2/5km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 18km/h. Estat de la mar amb marejol generalitzat (onatge sig. de 0,41m a les 10:20h a Blanes), mar de fons. Pressió atmosfèrica màxima 1030hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 16%.


Cirrus spissatus vertebratus vist la tarda del divendres 4 de gener a Romanyà de la Selva.


D'altre banda, el passat divendres 4 de gener, el dia es va presentar dominat pel sol, però amb el cel enterenyinat per abundants núvols alts formats per Cirrus de formes curioses, amb plomalls o fibres, com els que veiem a les imatges que vaig captar des de Romanyà de la Selva.

Cal destacar l'elevada pressió en superfície que hi va haver, la qual fou responsable d'una marcada inversió tèrmica i dels nombrosos maldecaps, migranyes o mals d'ossos.
Aquests matalàs d'aire càlid es feia ben present en el fum de les cremes agrícoles, ja que aquest es quedava estancat a poca alçada.

Altres dades meteorològiques del passat divendres 4 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC., mínima 4,0ºC. Vent de component variable, a 2/5km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 11km/h. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig de 0,55m a les 10:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1036hPa, mínima 1030hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 57%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Cirrus en forma de plomalls vistos el divendres passat.


Cirrus spissatus durant el capvespre del divendres.