Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 27 de gener del 2013

Malgrat la pluja i la neu, la sequera continua als Estats Units



L'extrema sequera que patiren els Estats Units durant l'any passat, tot afavorint la proliferació d'incendis forestals, la pèrdua de cultius, i un cabal mínim històric al riu Mississippi, ha continuat durant el present mes de gener.
Tot i que hi ha hagut una mica d'alleujament amb la presència d'una sèrie de borrasques hivernals que han deixat alguns pluges i nevades, trobem un parell de satèl·lits de la NASA que delaten com les reserves d'aigües subterrànies segueixen sent inusualment baixes en moltes parts del país.

Els mapes superiors uneixen les dades dels satèl·lits bessons del projecte anomenat "Recuperació de Gravetat i Experiment Climàtic" (GRACE), juntament amb uns models basats en els mesuraments de la quantitat relativa d'aigua emmagatzemada prop de la superfície terrestre i sota d'ella.

El primer mapa mostra el contingut d'humitat en els primers 2 centímetres de la superfície del sòl, observats entre el 8 i el 14 de gener, en canvi, el mapa segon mostra la reserva d'aigües subterrànies en els aqüífers. Mentre que el primer ens diu les condicions d'humitat en el sòl a curt termini, el segon mapa (basat en les aigües subterrànies) ofereix una perspectiva a més llarg termini.

La humitat, o el contingut d'aigua de cada capa, es compara amb la mitjana entre els anys 1948 i 2009. En el mapa de la humitat del sòl (el primer), veurem que la ratlla de color blau que s'estén des de la part inferior de la vall del Mississipí a través de Maine, és una prova de les pluges i nevades esdevingudes a la zona durant la setmana passada. No obstant això, el mapa de les aigües subterrànies (el segon) mostra que aquestes precipitacions no han sigut suficients i no han emplenat els ressecs aqüífers subterranis. Els nivells d'aigua subterrània es mantenen en nivells molt baixos en moltes parts del país, particularment a les Muntanyes Rocalloses, les Grans planes i el sud-est.


Mapa d'anomalies en la precipitació mitjana de la tardor passada als EUA. Veiem com bona part del país es troba en condicions de sequera.