Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 16 de gener del 2013

La tendència de l'escalfament global a llarg termini continua




Els científics de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS) dels Estats Units, han conclòs que el passat any 2012 va ser el novè any més càlid des del 1880. Aquesta dada ens diu que es manté la tendència d'un augment de les temperatures globals a llarg termini.
Com a dada prou cridanera trobem que els deu anys més càlids dels darrers 132 anys han tingut lloc des de l'any 1998. Per trobar un any amb temperatures per sota de la mitjana ens hauríem de remuntar fins a l'any 1976.

El mapa que obre aquest article mostra les anomalies de temperatura en cada regió del planeta a l'any 2012. Els colors vermells mostren les àrees més càlides i els colors més blavosos mostren les àrees més fredes, tot això en comparació amb la mitjana del període 1951-1980.
La temperatura mitjana del 2012 fou de 14,6ºC, això vol dir que ha sigut 0,55° C més alta que la mitjana del segle XX. Una altre dada molt clarificadora és que la temperatura mitjana global ha augmentat 0,8° C des del 1880, i la major part d'aquest canvi s'ha produït en les últimes quatre dècades.

La segona gràfica de dalt ens mostra les anomalies de temperatura anual del període 1880-2011, segons el registre de la NASA GISS, l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), l'Agència Meteorològica del Japó i el Centre Hadley del Regne Unit. Les quatre reconegudes institucions prenen les dades de temperatura d'estacions repartides per tot el món i fan judicis independents sobre si l'any ha sigut càlid o fred, en comparació amb altres anys. Encara que hi ha petites variacions d'un any a l'altre, els quatre registres mostren pujades i baixades que mantenen una clara relació entre ells.
Destaca el fort i ràpid escalfament de les últimes dècades, i tots mostren que l'última dècada ha sigut la més càlida.

Els científics assenyalen que els patrons climàtics causen fluctuacions a la temperatura mitjana de cada any, però l'augment continu dels nivells de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera fa pronosticar que hi haurà un augment de les temperatures globals a llarg termini. Això no vol dir que a partir d'ara cada any que passi serà més càlid que l'any anterior, però els científics esperen que cada dècada pugui ser més càlida que la dècada anterior.

"Un any més, els números obtinguts no són el més important", va dir el climatòleg del GISS Gavin Schmidt. "El més important és que la darrera dècada ha sigut més càlida que la dècada anterior i així successivament. El planeta s'està escalfant. La raó d'aquest escalfament són les quantitats creixents de diòxid de carboni que s'emeten a l'atmosfera ".

El diòxid de carboni atrapa la calor i controla el clima terrestre. Es produeix naturalment, però també és alliberat per la crema de combustibles fòssils per obtenir energia. El nivell de diòxid de carboni a l'atmosfera de la Terra ha anat augmentant constantment des de fa dècades, impulsat en gran mesura per l'augment de les emissions d'origen humà. El nivell de diòxid de carboni a l'atmosfera era de 285 parts per milió el 1880, el primer any del registre de temperatura del GISS. A  l'any 1960, la concentració atmosfèrica de diòxid de carboni, mesurat a l'Observatori de Mauna Loa, va ser de 315 parts per milió. Avui, aquesta mesura supera les 390 parts per milió.
La part continental dels EUA, durant el 2012 va patir l'any més calorós registrat fins al moment.

Segons James E. Hansen, director del GISS "Les temperatures estiuenques que han tingut lloc als Estats Units, són l'exemple d'una nova tendència que ens porta cap a uns extrems estacionals més càlids que la mitjana des valors estacionals més alts obtinguts al segle XX". "La partida del canvi climàtic ha començat. Tot i així, algunes estacions encara podran ser més fredes que la mitjana a llarg termini, però la persona perspicaç ha de notar que la freqüència dels extrems inusualment càlids va en augment. Es tracta dels extrems que tenen un major impacte per la gent i la vida al planeta".

Font: http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=80167