Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 20 de gener del 2013

La famosa borrasca passa amb més pena que glòria

Imatge captada ahir al migdia per la nova càmera del Temps de TV3 situada a Platja d'Aro, on veiem l'ambient assolellat. Fixeu-vos que el Cavall Bernat fa ombra.


A efectes pràctics, la famosa borrasca que ens va creuar ahir dissabte, batejada amb el nom de Dong, va tenir uns resultats gairebé nuls al Baix Empordà i comarques veïnes.
Tot i l'extraordinària baixa pressió que s'assolí a Palamós, amb un mínim de 981hPa, la pertorbació atmosfèrica només es deixà sentir amb una notable alteració marítima, degut a la garbinada, i amb la caiguda d'algunes roines o plugims esporàdics, especialment a la tarda.

Com sempre, cal recordar que per més profunda que sigui una borrasca, si aquesta no fa un recorregut propici que ens pugui reportar vents de llevant o xaloc, a la nostre comarca poca pluja cal esperar i menys si ve acompanyada per vents del sud i de l'oest, com era el cas d'ahir.

Malgrat que existia l'esperança de poder fer una mica de regada amb 5 o 10 litres, les precipitacions es quedaren en la pura anècdota, ja que aquestes es mogueren entre els 0,8 litres de Palafrugell o Palamós-La Fosca i els 1,8 litres de Verges.

Pel que fa a les temperatures, el sol que va brillar al migdia, el vent del sud i el cel tapat de matinada, va fer que les màximes i les mínimes fossin molt més altes que dies enrera.

Les màximes es van moure entre els 16,8ºC de Calonge i els 14,2ºC de Les Olives. Les mínimes, per la seva banda, van oscil·lar entre els 5,1ºC de Les Olives i els 9,5ºC de Sant Feliu de Guíxols.

El meteor més destacat, a banda de la baixa pressió en superfície, va ser el vent entre moderat i fort de garbí o migjorn.

Ratxes màximes de vent del sud o sud-oest d'ahir dissabte al Baix Empordà:

Bellcaire d'Empordà 60km/h., Palafrugell 60km/h., Palamós 58km/h., Palamós-La Fosca 55km/h., Verges 50km/h., Calonge 48km/h.


Gotes de plugim a la càmera del Temps de  TV3 de Platja d'Aro ahir a les tres de la tarda.


Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 19 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC, mínima 7,3ºC. Estat del cel amb núvols en diferents nivells i estones de sol al matí/migdia i cel cobert amb algun plugim o roina de tarda. Pluja 1,2mm. Vent en calma de bon matí i vent de component sud-oest, a 20/30km/h de mitjana a la tarda. Ratxa màxima de vent 58km/h N. Estat de la mar amb maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 2m a les 19:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 994hPa, mínima 981hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 83%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Mapa de pressió en superfície d'ahir a les 20:30h. Veiem la borrasca just a sobre nostre, situació que normalment només sol reportar-nos algun ruixat irregular, per més baixa que sigui la pressió...això si, més d'un mal d'ossos o mal de cap hi va haver...


Aquest matí dominical, a Palamós es presentarà amb sol i amb la presència d'alguns intervals de núvols baixos fins a migdia, amb possibilitats de veure caure alguna roina o plugim esporàdics. Al centre de la jornada s'espera un domini del sol, però encara pot quedar algun núvol baix decoratiu. De cares a la tarda/vespre, no és descartable que creixi alguna nuvolada i caigui algun plugim o petit ruixat.

La temperatura màxima no tindrà grans canvis.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 8/12 nusos de mitjana, fins a migdia., mar endins i al nord del cap de Begur la tramuntana pot bufar a uns 24/28 nusos. Al migdia hi haurà vent fluixet de component nord, però al nord del cap de Begur i mar endins pot bufar a 24 nusos.
A la tarda i fins al vespre, tindrem vent fluixet del nord, però mar endins bufarà a uns 24 nusos. A la nit hi haurà vent fluixet del nord o calma

A mar tindrem maror arran de costa i forta maror mar endins, tot això durant tota la jornada.