Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 24 de gener del 2013

Fred inusual a la Xina i al nord-est d'Àsia



Entre finals de novembre de l'any passat i principis de gener del 2013, la Xina va registrar la seva temperatura mitjana més baixa en 28 anys.
Al nord-est de la Xina, les temperatures de l'aire superficial van baixar fins a -15,3°C. La unió de temperatures gèlides, nevades i el fenomen del torb, va deixar en terra nombrosos passatgers aeris i ferroviaris, va matar unes 180.000 vaques, i va obligar a les autoritats a obrir centenars de refugis.

Les baixes temperatures de l'aire superficial enregistrades a la Xina es reflecteix en forma d'energia infraroja emesa per la superfície terrestre.
El mapa superior mostra les anomalies o desviacions de la temperatura mitjana pel període de l'1 al 8 de gener. Les lectures del 2013 es van comparar amb les temperatures que hi hagueren en les mateixes dates des del 2001 fins el 2011. Aquestes dades es recolliren a partir de les observacions del sensor MODIS, situat a bord del satèl·lit Terra de la NASA.

Al mapa, les temperatures que es troben per sobre de la mitjana apareixen en tons de color vermell, i les temperatures inferiors a la mitjana apareixen en tons de color blau. Com més fosc és el color, més gran és l'anomalia. El color gris indica les àrees amb aigua o les àrees amb escassetat de dades (sovint a causa de la nuvolositat).

Malgrat els retalls aïllats amb temperatures més càlides que l'habitual (especialment al llarg de les fronteres de l'Índia i el Nepal), les temperatures inferiors a la mitjana són les dominants a l'inici del 2013, incloses les zones de fred intens de l'oest i nord-est de la Xina, Mongòlia, Rússia i la Península de Corea. Aquestes fredorades van congelar una part del riu Groc i van atrapar prop de 1.000 vaixells a la badia de Laizhou, segons fonts de premsa.

Tot i que les baixes temperatures van ser més greus al nord de la Xina, molts dels refugis d'emergència van ser oberts al sud, on els residents tenien menys recursos per escalfar la casa.
Al nord-est de la Xina, l'augment de la necessitat de cremar combustibles, probablement, va contribuir a la greu contaminació atmosfèrica de la Xina durant el present mes de gener.