Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 de gener del 2013

Diumenge amb curiós núvol corró i previsió per avui

Núvol corró vist ahir a la tarda.


Finalment, ahir diumenge el dia també es va presentar amb menys vent del previst., això va fer que el rastre de la pertorbació del dia anterior només ens deixés una marcada mar de fons, amb onatge proper al metre d'alçada arran de costa.

Malgrat la tranquil·litat meteorològica, es va poder gaudir amb el creixement d'alguns cúmulus de tarda cap al nord i a l'est de Palamós.
El protagonista del dia, però, va ser la formació d'un curiós núvol corró a sobre el mar, el qual separava dues masses d'aire de tipologia diferent.

Una de les masses d'aire era freda i seca (la corresponent al vent del nord-oest) i l'altre era més càlida i humida (l'afectada pel vent del sud-oest), just en el punt on aquests dos vents convergien, es formava un bonic núvol corró gràcies al forçament tèrmic-dinàmic a nivell de mesoscala.
Aquesta situació la podem veure al mapa de vent a 950hPa, on s'aprecia aquesta línia de convergència al davant de la costa de Palamós.


Mapa de vent a 950hPa (750msnm) d'ahir a les 14:00h.


El núvol corró vist des de cala Margarida.


Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 20 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 13,4ºC, mínima 7,9ºC. Estat del cel amb núvols en diferents nivells (Ci, As, Sc i Cu) i clarianes al matí., creixement d'alguns Cumulus a primeres hores de la tarda, amb cortines de pluja mar endins, i cel asserenat a la tarda/vespre. Vent del SO de matinada, a 15/20km/h de mitjana., vent fluixet del nord al matí i vent fluixet de garbí al centre del dia. Ratxa màxima de vent 45km/h SO. Estat de la mar amb maror arran de costa, amb mar de fons, i forta maror mar endins (onatge sig. de 2,1m a les 11:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 999,7hPa, mínima 984,4hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 56%. Dades de marinapalamos.com i xiom.cat


Cumulus i mar de fons a La Fosca ahir a la tarda.


Aquest dilluns, a Palamós tindrem un dia amb núvols baixos (Cu i Sc) i en altres nivells, intercalats amb ullades de sol, preferentment al matí.
Degut a la presència del rebuf (vent del nord al nord del cap de Begur i vent del sud al centre i sud de la Costa Brava) i l'entrada d'aire fred en nivells mitjos de la troposfera, amb isotermes de -31ºC a 500hPa, poden crèixer algunes nuvolades de tarda acompanyades per tempesta i ruixats de pluja amb calamarsa, tot això en qualsevol punt del nostre sector costaner. L'ambient serà fred, sobretot si descarrega.

La temperatura màxima tendirà a la baixa.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component variable o restarà en calma, durant aquest matí. A la tarda hi haurà la mateixa situació, però en cas de tempesta pot haver-hi alguna ratxa moderada. Al nord del cap de Creus hi haurà mestral a 30 nusos. A la nit tindrem vent fluixet de direcció variable o calma.

A mar tindrem marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins durant tota la jornada, amb mar de fons.


Més imatges d'ahir diumenge a Palamós:


Núvols baixos i clarianes.


Mar de fons i núvol corró.


Cúmulus des del mirador de Cap Gros.