Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 23 de gener del 2013

Dades d'avui dimecres i previsió per aquest dijous

Imatge de radar a les 02:24h de la matinada passada. En vermell he marcat l'espai lliure de pluja que deixà la tramuntana.


Finalment, aquesta passada matinada només han caigut alguns plugims o roines inapreciables al Baix Empordà, tal com apuntava el model de precipitació que us vaig posar ahir.

Aquestes febles precipitacions venien acompanyades per vent moderat amb cops forts de tramuntana. Com sol ser habitual, llevat de quan tenim una situació de tramuntana negre, aquest vent sec i persistent de component nord impedeix el creixement dels núvols i les precipitacions solen ser molt poc importants o absents.
Si ens fixem en la imatge de radar de l'encapçalament, s'aprecia molt bé el passadís lliure de precipitació deixat per la tramuntana, el qual he ressaltat en color vermell.


Mapa de pressió en superfície de la passada matinada, on veiem la pertorbació que ens ha afectat i que ha generat tramuntana.


La presència de la neu a la nostre comarca només era prevista als cims de Les Gavarres, però si ha caigut alguna volva només haurà sigut de forma anecdòtica.

Per la seva banda, les temperatures màximes han quedat molt frenades en els 10ºC, ja que només han oscil·lat entre els 9,0ºC de Calonge-Mas Pallí i els 10,1ºC de Verges. Cal destacar que les mínimes s'estan produïnt aquest vespre/nit, contràriament al que sol ser habitual.
Si ens fixem en el vent, la tramuntana ha bufat de forma moderada durant la matinada, amb alguna ratxa destacable.

Ratxes màximes de tramuntana al Baix Empordà a la passada matinada:

Verges 60km/h., Calonge-Mas Pallí 56km/h., Palamós-La Fosca 50km/h., Palafrugell 48km/h.


Imatge de satèl·lit de la passada matinada, on es veu la fotogènica borrasca que ens ha afectat sense gaire enrenou.


Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'avui dimecres 23 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 9,9ºC, mínima 4,1ºC (fa poca estona). Estat del cel ennuvolat de matinada amb roines o plugims., núvols abundants la resta del dia amb algunes virgues (Ci i As). Pluja inapreciable. Vent del nord de matinada, a 20km/h de mitjana i vent del nord i oest la resta del dia, a 5km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 48km/h N. Estat de la mar amb maror arran de costa, amb mar de fons, i maror o forta maror mar endins (onatge sig. de 1,29m a les 12:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1006hPa, mínima 997hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 51%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Aquest dijous, a Palamós el pas d'un sistema frontal ens deixarà un dia amb nuvolositat variable, amb cel cobert a primeres hores i clarianes de tarda. De bon matí i fins a migdia pot escapar-se algun plugim o roina, amb una cota de neu encara molt baixa, d'uns 400/500m.

La temperatura màxima serà similar o un xic més baixa que avui dimecres i la mínima també serà més baixa.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component nord o restarà en calma, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Al matí tindrem vent de tramuntana a 5/10 nusos., mar endins pot bufar a 20 nusos. A la tarda hi haurà tramuntana a 15 nusos, amb ratxes superiors., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 30 nusos de mitjana. A la nit s'espera una situació similar.

A mar tindrem marejol arran de costa i maror mar endins fins dijous al migdia. A la tarda i a la nit tindrem marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins (ones d'uns 3,3m).