Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 11 de desembre del 2012

Un dilluns amb gebre, però sense baixar dels 0ºC

Gebre dipositat sobre les herbes. Imatge d'arxiu.


Ahir dilluns 10 de desembre, les gebrades que es solen donar en aquesta época de l'any cap a l'interior de la comarca, també arribaren fins arran de mar.
Aquest mantell blanc de partícules de glaç, es va fer ben present als vidres dels cotxes aparcats en llocs molt descoberts i a les herbes dels camps propers a la nostre vila o en poblacions veïnes, on aparegueren emblanquinades.
Però tot i aquesta gebrada, les estacions meteorològiques no van arribar ni als zero graus. Així doncs, com és que tot estava ben blanc?

Per respondre a aquesta pregunta, cal tenir present que la temperatura oficial en superfície s'ha de mesurar a 1,5 metres per sobre el nivell del terra. Per tenir una major exactitud, el termòmetre s'ha de posar dins una garita meteorològica ben ventilada, protegida de la radiacío solar, situada a sobre gespa i lluny de qualsevol emissió de calor artificial.


A les llargues nits d'hivern asserenades i sense vent, el terra i els objectes es refreden més ràpidament que l'aire superior. Llavors, l'aire més fred s'acumula a sobre la superfície perqué és més dens., en canvi, l'aire més calent es queda en capes més altes, això provoca que entre arran de terra i l'indret on hi ha el termòmetre hi puguin haver entre 2 i 5ºC de diferència!
En aquestes condicions, si l'aire conté humitat en quantitat suficient, situació que es donava ahir, i la temperatura dels objectes cau per sota dels zero graus centígrads, es formen cristalls de gel coneguts com a fenomen de la gebrada.

La pèrdua de calor per part del objectes que es troben a la intempèrie en les fredes nits d'hivern, és produeix per l'emissió cap a l'espai de la poca calor que han acumulat durant el dia. Els cotxes i altres coses, es refreden per sota de zero graus si l'ambient és propici.
Segons els principis de la termodinàmica, l'aire humit en contacte amb les superfícies fredes també perd calor i intenta desprendre's de la humitat sobrant formant cristalls de gel.

Per posar un exemple d'aquest fet, trobem que en una platja, a nivell de la mar, un dia en què la temperatura pugi fins a 30ºC, un quilo d'aire pot contenir com a màxim uns 27 grams d'aigua, ara bé, si baixem la temperatura fins als 0ºC, s'aniran formant gotetes d'aigua, en forma de boira o entelant les superfícies.
Això passa perquè quan l'aire té aquesta temperatura només pot contenir uns 4 grams d'aigua com a màxim, llavors l'aire saturat es desfà de l'aigua que no pot contenir tot condensant-la en gotetes. Si la temperatura baixa per sota dels 0ºC, com és el cas dels objectes exposats a l'aire lliure a les fredes nits d'hivern, es formen cristalls de gel sobre els mateixos.

Qui vulgui pot realitzar un fàcil experiment que mostra com es forma el gebre (escarcha en castellà). Al seguent enllaç ho veureu:

http://www.imta.gob.mx/educacion-ambiental/aprende/escarcha.swf

A continuació, veiem com les mínimes d'ahir dilluns 10 de desembre van ser superiors als zero graus a la nostre zona, tot i que en altres indrets del Baix Empordà, situats més cap al nord i a l'interior, si que hi va gelar feblement. També es veu la inversió tèrmica:

Bellcaire d'Empordà -0,4ºC., Verges -0,3ºC., La Bisbal d'Empordà -0,1ºC., Calonge 1,5ºC., Sant Feliu de Guíxols 1,7ºC., Palamós-La Fosca 2,1ºC., Palafrugell 2,1ºC., Calonge-Mas Pallí 6,0ºC.


Pel que fa a les dades meteorològiques d'ahir dilluns 10 de desembre a Palamós., temperatura màxima 12,3ºC., mínima 2,2ºC. Estat del cel asserenat, amb algun Cirrus a la tarda. Vent del nord, a 5/10km/h de mitjana fins al vespre., llavors la tramuntana pujà fins als 15km/h de mitjana, ratxa màxima 47km/h.
Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,54m a les 12:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 45%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.