Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 de desembre del 2012

Ombra de núvols des d'un satèl·lit



La imatge superior fou adquirida el passat 20 de novembre per un enginy situat al satèl·lit Terra-1 (EO-1) de la NASA. En ella s'aprecia una capa de núvols que fa ombra a una altra capa nuvolosa situada en una alçada inferior. La coberta més alta es trobava a més d'1 quilòmetre per sobre del terra i l'inferior estava a menys d'1 quilòmetre. Ambdues cobertes nuvoloses es componien de núvols Stratus, un tipus de núvol baix que tendeix a ser uniforme i a formar la boira.
Els núvols estaven a sobre el nord-est d'Alemanya, a prop del Parc Nacional d'Harz.

Si bé les condicions meteorològiques locals poden afectar alçada dels núvols, la latitud en què es formen també és important. Gairebé tots els núvols es troben a la zona més baixa de l'atmosfera, la troposfera. No obstant això, el gruix de la troposfera varia en funció de la latitud.
Això fa que la troposfera sigui més prima prop dels pols que a l'equador, de manera que els núvols poden formar-se a més alçada a les zones tropicals que a les latituds mitjanes.

L'enginy que captà aquesta imatge s'anomena ALI (Advanced Lan Imager), i proporciona algunes de les imatges de més alta resolució que pot recollir la flota de satèl·lits de la NASA en l'observació terrestre. A màxima resolució, cada píxel d'una escena de l'ALI correspon a 10 metres de la superfície de la Terra. En comparació, l'espectrorradiòmetre d'imatges de resolució moderada (MODIS) instal·lat a bord dels satèl·lits Aqua i Terra adquireix imatges en què cada píxel correspon a 250 metres de la superfície terrestre.