Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 14 de desembre del 2012

Dia de garbinada i Altostratus mamma

Altostratus mamma sobre Palamós.

Tal com es preveia, avui divendres hem tingut una forta garbinada que acompanyava l'arribada d'un front de núvols. Aquest sistema frontal càlid, estava format majoritàriament per núvols mitjans quan ha arribat a la nostre comarca, no obstant, encara s'han pogut escapar algunes roines.

Com veiem a la imatge de l'encapçalament, avui al migdia hem vist uns interessants núvols mammatus., concretament, es tractava d'Altostratus mamma, un tipus de núvol que apareix quan tenim l'arribada de les restes d'algun sistema frontal, o més freqüentment, quan es dissipa alguna tempesta.

El vent fort d'entre garbí i ponent, no només s'ha fet sentir amb força a la costa, ja que en alguns indrets de l'interior de la demarcació han enregistrat les ratxes més fortes.

Ratxes màximes de vent de garbí o ponent a la demarcació gironina:

Banyoles 80km/h., Castelló d'Empúries 79km/h., Sant Feliu de Pallerols 77km/h., Olot 77km/h., Sant Hilari Sacalm 66km/h.

El vent de garbí sol fer pujar les temperatures i avui no ha estat l'excepció. Cal destacar que algunes màximes han rondat els 17ºC i algunes mínimes només han baixat fins als 11ºC.

Temperatures màximes d'avui divendres 14 de desembre al Baix Empordà., entre parèntesis veiem les mínimes:

Verges 16,6ºC (9,0ºC)., Bellcaire d'Empordà 16,5ºC (6,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,9ºC (10,9ºC)., Calonge 15,6ºC (8,8ºC)., Palamós-La Fosca 14,7ºC (11,6ºC)., Palafrugell 14,3ºC (9,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'avui divendres 14 de desembre a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC., mínima 11,7ºC. Estat del cel dominat per abundants núvols mitjans, amb ullades de sol i algunes roines. Pluja inapreciable. Vent de component SO, a 25km/h de mitjana, ratxa màxima 56km/h. Estat de la mar amb maror o forta maror generalitzada (onatge sig. de 1,32m a les 13:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 65%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.


Mapa de temperatura i vent en superfície previst per dissabte al migdia. algunes màximes poden ser de 20ºC al prelitoral i el vent bufarà molt fluix.


Aquest dissabte, a Palamós tindrem un dia amb predomini del sol, però es pot veure enterenyinat per alguns núvols alts., a més, de bon matí hi poden haver molts núvols mitjans. No es descarta que encara s'escapi alguna roina en les immediates hores.

La temperatura màxima pot ser més elevada que avui, arribant fins als 15/18ºC a la costa i fins als 17/21ºC al prelitoral. Les mínimes seran igual una mica més altes que avui.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest, a 15/20 nusos de mitjana, durant les properes hores. Al matí esperem que el vent del sud-oest vagi amainant fins quedar vent fluix de direcció variable o calma a migdia. A la tarda hi haurà vent fluixet del sud-est o calma. A la nit s'espera vent fluixet de direcció variable o calma.
L'estat de la mar es mantindrà amb maror arran de costa i forta maror mar endins fins al matí. A la tarda i a la nit quedarà marejol arran de costa i maror mar endins.