Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 de desembre del 2012

Declaració provisional de l'OMM sobre l'estat del clima mundial


Anomalia de la temperatura prop de la superfície respecte al període 1961-90, entre gener i octubre d'aquest any 2012.


Segons el darrer comunicat de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), a data 28 de novembre, els anys que van del 2001 al 2011 han sigut uns dels més càlids des que hi han registres., a més, els deu primers mesos d'enguany apunten a que, amb tota probabilitat, el 2012 continuarà amb aquesta tendència, malgrat l'efecte de refredament de l'episodi de la Niña amb què es va iniciar l'any.

A la versió provisional de la Declaració anual de l'OMM sobre l'estat del clima mundial per a aquest any, es posen en relleu el rècord sense precedents que va tenir el desglaç marí a l'Àrtic i els múltiples fenòmens meteorològics i climàtics extrems que van afectar nombroses parts del món. La Declaració provisional es va fer pública per informar els negociadors assistents a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que es fa a Doha (Qatar), des del passat 26 de novembre i fins el 7 de desembre.

Des del gener fins a l'octubre d'aquest any, tingué lloc el novè període més càlid comprès en aquests mesos des que es van iniciar els registres a l'any 1850.
Les temperatures mundials de la superfície de l'oceà i de la terra durant aquest període, van ser uns 0,45ºC superiors a la mitjana de 14,2°C corresponent al període 1961-1990, segons la Declaració.

L'any 2012 va començar amb un episodi de la Niña entre feble i moderat, que es va formar a l'octubre del 2011. En general, la presència d'aquest fenomen al començament d'un any sol portar aparellada una disminució de les temperatures mundials, però el 2012 ha estat una excepció. Després d'acabar l'episodi de la Niña el mes d'abril d'enguany, les temperatures oceàniques i terrestres mundials van anar augmentant mensualment cada vegada més, per sobre de la mitjana a llarg termini. La mitjana corresponent al semestre de maig a octubre es va situar entre les quatre més càlides registrades per aquest període.

"La variabilitat natural del clima, causada per fenòmens com El Niño i La Niña, influeix a les temperatures i les precipitacions en una escala estacional anual. No obstant això, no altera la tendència de la pujada de temperatures a llarg termini, la qual té l'origen en el canvi climàtic resultant de les activitats humanes", segons va dir el secretari general de l'OMM, el senyor Michel Jarraud.

"L'extensió de gel marí a l'Àrtic va assolir un nou mínim. La velocitat alarmant a la qual s'està produint el desglaç en aquesta zona ha posat en relleu els profunds canvis que estan tenint lloc en els oceans i a la biosfera. El canvi climàtic s'està produint davant els nostres ulls i seguirà fent-ho com a conseqüència de la concentració de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, els quals, han augmentat de manera constant i han tornat a assolir nous rècords", va afegir el senyor Jarraud.


El 16 de setembre es va registrar la menor extensió anual del gel marí de l'Àrtic (3.410.000 km2) des que comencessin els registres per satèl·lit. Aquesta extensió va ser un 18% menor que el rècord mínim anterior, del 18 de setembre del 2007. L'extensió mínima d'aquest any 2012 també va ser un 49% més petita, prop de 3,3 milions de km2 (una superfície gairebé equivalent a l'Índia), que la mitjana de l'extensió mínima del període 1979-2000. Entre el març i el setembre del 2012 es van fondre uns 11.830.000 km2 del gel de l'Àrtic.

Pròximament, l'OMM publicarà un informe titulat "Un decenni d'extrems" sobre l'estat del clima corresponent al decenni 2001-2010. A l'informe es posarà en relleu la tendència a l'escalfament observada durant el passat decenni a tot el planeta, en els seus continents i oceans, i s'indicaran les seves repercussions per la salut, la seguretat alimentària i el desenvolupament socioeconòmic.


Anomalia de la temperatura mitjana mundial. Gràfica creada pel Centre Hadley de l'Oficina Meteorològica del Regne Unit i la Unitat d'investigació climàtica del Centre Nacional de Dades Climàtics de la NOAA-institut Goddard d'Investigacions Espacials de la NASA.


Aspectes destacats de la Declaració provisional del 2012


Temperatures: Durant els deu primers mesos del 2012 es van donar temperatures superiors a la mitjana en la majoria de les zones de la superfície terrestre del globus, sobretot a Amèrica del Nord (registrant les més càlides en el territori continental dels Estats Units d'Amèrica), al sud d'Europa, l'oest i el centre de Rússia, i al nord-oest d'Àfrica. En gran part d'Amèrica del Sud i a l'Àfrica, es van donar temperatures superiors a les normals durant els deu primers mesos de l'any, amb temperatures més anormalment altes al nord d'Argentina i al nord d'Àfrica.
A gran part d'Àsia es van donar temperatures per sobre de la mitjana, mentre que en algunes zones del nord de la Xina, les temperatures van estar per sota de la mitjana. A l'Àsia meridional i al Pacífic, les temperatures també van ser més càlides del normal, excepte a Austràlia.

Extrems: A tot el món es van produir fenòmens extrems, però algunes parts de l'hemisferi nord es van veure especialment afectades en produir-s'hi múltiples fenòmens extrems durant el període de gener a octubre:

Onades de calor: Durant l'any 2012 s'han produït importants onades de calor a l'hemisferi nord, donant-se les més destacades a tot el territori continental dels Estats Units d'Amèrica i Europa. Durant les onades de calor del 2012 es van donar molts casos de temperatures sense precedents a Europa i es van registrar gairebé 15.000 rècords diaris nous a tots els estats d'Estats Units. A Rússia va tenir lloc el segon estiu més càlid registrat des del 2010. A l'estiu es van batre nombrosos rècords de temperatura al Marroc.

Sequeres: Segons el "United States Drought Monitor" (projecte per al control de les sequeres dels Estats Units), a data 25 de setembre del 2012, a gairebé dos terços del territori continental dels Estats Units (el 65,5%) hi havia una sequera d'entre magnitud moderada a excepcional. Es van donar condicions de sequera a zones de l'oest de Rússia i de Sibèria al juny i al juliol, i al sud-est d'Europa, els Balcans i en alguns països mediterranis durant l'estiu. A la Xina, a la província de Yunnan i al sud-oest de la província de Sichuan, van tenir una sequera greu durant l'hivern i la primavera. Al nord del Brasil van tenir lloc les pitjors sequeres en 50 anys. A Austràlia, la precipitació total d'abril a octubre va ser un 31% inferior a la mitjana.

Inundacions: A moltes zones de l'oest d'Àfrica i el Sahel, en particular al Níger i al Txad, hi van haver greus inundacions entre el juliol i el setembre a causa d'una temporada de monsons d'intensa activitat. Les fortes pluges caigudes des de finals de juliol fins a principis d'octubre van provocar unes inundacions excepcionals a tota Nigèria. En algunes parts del sud de la Xina es van donar les pluges més fortes dels últims 32 anys entre l'abril i maig. Al setembre, el monsó va causar inundacions devastadores a Pakistan. Al centre d'Argentina i en zones del nord del país es van produir precipitacions i inundacions rècord a l'agost, i en algunes zones de Colòmbia es van donar precipitacions fortes durant gran part de l'any.

Nevades i fred extrem: Al continent euroasiàtic es va produir un període fred des de finals de gener fins a mitjans de febrer, que va destacar per la seva intensitat, durada i les repercussions que va tenir. A l'est de Rússia, a finals de gener les temperatures van oscil·lar entre els -45°C i els -50°C. En diverses zones de l'est d'Europa es van notificar temperatures mínimes de només -30°C, arribant a donar-se temperatures per sota de -40°C en algunes zones del nord d'Europa i al centre de Rússia.

Ciclons tropicals: L'activitat dels ciclons tropicals a escala mundial durant els deu primers mesos, va estar molt a prop de la mitjana de 85 tempestes pel període 1981-2010, ja que hi va haver un total de 81 tempestes (velocitat del vent igual o superior a 34 nusos o 63 quilòmetres per hora). A la conca de l'Atlàntic l'activitat de la temporada d'huracans va ser superior a la mitjana per tercer any consecutiu, amb un total de 19 tempestes, de les quals, deu van aconseguir la categoria d'huracà, destacant Sandy, que va causar estralls a tot el Carib i a la costa est dels Estats Units.
L'Àsia oriental es va veure greument afectada per potents tifons al llarg de tot l'any. El tifó Sanba va ser el cicló més fort de tots els que hi va haver el 2012 a tot el món. Va afectar a les Filipines, el Japó i la península de Corea, desencadenant pluges torrencials i provocant inundacions i esllavissades de terra que van afectar milers de persones i van causar danys per milion de dòlars.


Anomalies de les temperatures oceàniques i terrestres mundials de gener a octubre, respecte a la mitjana de 1961-1990.